U Zapadnobačkom okrugu očekuje se porast zaraženih

605

Epidemiološka situacija u Zapadnobačkom okrugu je nepromenjena je već nekoliko nedelja, ali očekuje se porast broja zaraženih, kao posledica prazničnih okupljanja.

Izvor: rtv.rs

U Kovid ambulanti u Somboru u proteklih nedelju dana bilo je više od 200 sumnji na virus, a od toga dnevno 8 pozitivnih. Situacija u Zapadnobačkom okrugu je mirna, a porast broja obolelih se očekuje, kao posledica prazničnih okupljanja i nepoštovanja epidemioloških mera.

„Do sada su nam iskustva govorila da se nakon toga povećava broj obolelih, sada se to već vidi na dnevnim izveštajima. Kontakt je najvažniji put prenosa, dešava se da nam obole i vakcinisani, samo što je lakša klinička slika i lakše se piodnosi sa vakcinom“, rekla je dr Gordana Cvetić, epidemiolog u ZZJZ Sombor.

„Očekujemo da će doći do porasta broja inficiranih, zbog velikog okupljanja i relativnog nepoštovanja epidemioloških mera. U protekloj nedelji smo testirali sedmoro dece, od toga je troje bilo pozitivno, a kada se govori o Kovid ambulanti u proteklih godinu dana testirali smo 19.782 osobe, od čega je 4.594 bilo pozitivno“, rekao je dr Zdravko Hlodik, koordinator vakcinalnog punkta.

Kako se povećava broj pozitivnih slučajeva na virus kovid 19, tako se povećava i broj vakcinacija. Na vakcinalnom punktu u Somboru do sada je vakcinisano 35.000 osoba prvom dozom, isto toliko i drugom, a buster dozu primile su 21.234 osobe.

„Sad smo negde na nivou izmedju 100-150 dnevno ljudi na vakcinaciji, najviše se vakcinišu radi putovanja i posla i najviše se traži Fajzer vakcina“, rekao je dr Zdravko Hlodik, koordinator vakcinalnog punkta u Somboru.

U Somboru je trenutno 137 obolelih osoba od virusa kovid 19, u Apatinu 35, u Kuli 62 i u Odžacima 74.

Izvor: rtv.rs