U Vrbasu i do stotinu pregleda dnevno, polovina pozitivna na kovid

552

Epidemiološka situacija u opštini Vrbas slična je kao i u drugim vojvođanskim opštinama, a poslednjih dana oko 50 posto pregledanih je pozitivno na Kovid 19. Prema poslednjim podacima, U Kovid ambulanti u Domu zdravlja u Vrbasu pregleda se i do stotinu pacijenata dnevno od kojih je oko polovina pozitivno na Kovid 19.

U protekle dve nedelje došlo je i do promene u kliničkoj slici zaraženih, te je manje pacijenata sa visokim temperaturama, a više onih sa simptomima grebanja u grlu, kašlja i drugim blažim respiratornim problemima.

Prema rečima epidemiološkinje Brajane Nikolić iz Doma zdravlja u Vrbasu sve ove prilike rezultat su slabog odziva građana na vakcinaciju, koji je u prethodnih mesec dana drastično smanjen.

Dnevno se vakciniše tek desetak građana i to uglavnom drugom i trećom dozom. Olakšavajuća okolnost je što je kod velikog postotka vakcinisanih, a Kovid pozitivnih pacijenata, klinička slika veoma blaga.

U Domu zdravlja u Vrbasu dostupne su vakcine proizvođača Sinofarm, Fajzer, Sputnjik Ve i Moderna, a i dalje je moguće prijaviti se za vakcinu protiv sezonskog gripa.

Punkt za vakcinaciju radi svakog radnog dana u prepodnevnim časovima.

Izvor: rtv.rs