Kucurani prave festival u čast kapušnjika – nacionalnog rusinskog jela

277

Danas u podne, u Kucuri će se održati "Kapušnjik fest" na kojem će besplatno moći da se konzumira ovaj rusinski specijalitet.

Prva manifestacija koja prezentuje kapušnjik – rusinsko nacionalno jelo biće održana u subotu, 5. februara u Kucuri. Ideja za osnivanje gastronomske manifestacije „Kapušnjik fest“ proistekla je iz činjenice da ovaj tradicionalni specijalitet od kiselog kupusa i testa u Kucuri pripremaju sve nacionalne zajednice koje tu žive i da je svako uložio deo svoje kulinarske i porodične tradicije u svoju verziju kapušnjika.

Kucura je jedan od centara rusinske nacionalne zajednice koja je oduvek promovisala suživot sa drugim narodima u selu. Upravo će tim povodom u prepodnevnim časovima, od deset do pola dvanaest za sve posetioce biti otvorena etno-kuća „Oteto od zaborava“ u kojem se kroz nekoliko hiljada brižljivo čuvanih predmeta, od pokućstva do knjiga i veoma važnih svedočanstava o istorijatu Kucure i šire okoline, opisuje život na ovim prostorima pre više stotina godina.

„Gastronomski deo manifestacije počinje u 12 časova, a za pripremu kapušnjika biće zadužene Kucuranke iz Aktiva žena KUD „Žetva“, ali i mnoge druge vredne domaćice iz Kucure koje će im se priključiti u pripremi. U Rusinskom domu će se mesiti testo, a ispred Doma kulture biće postavljeni brojni štandovi na kojima će besplatno moći da se preuzme kapušnjik. Posetioci mogu da očekuju i bogatu ponudu lokalnih proizvođača hrane, proizvoda za domaćinstvo, odeće, kozmetike i dekoracije,“ kažu u Turističkoj organizaciji opštine Vrbas.

Sve posetioce će tokom dana zabavljati lokalni tamburaši.

Organizator “Kapušnjik festa” je Turistička organizacija opštine Vrbas i brojna udruženja, društva i Kucurani.

 

Izvor: rtv.rs