Prvi slučaj stelt omikrona u Srbiji – širi se još brže, ali se pretpostavlja da su simptomi slični

189

U Srbiji je zabeležen prvi slučaj stelt subvarijante omikron soja, potvrđeno je RTS-u sa Medicinskog fakulteta u Beogradu. Virusolog Tanja Jovanović kaže da nova subvarijanta polako postaje dominantna u nekim zemljama, ali se pretpostavlja da su kliničke slike slične kao i kod prve. Vakcina štiti i od srednje teških i teških formi bolesti, ističe Jovanovićeva.

Izvor: Google

Pi-si-ar testom, kojim se otkriva potencijalno prisustvo omikron varijante i subvarijante virusa, u Kliničkom centru Srbije pokazana je sumnja na prisustvo nove subvarijante BA.2.

Na Medicinskom fakultetu, tehnikom sekvenciranja, potvrđeno je prisustvo stelt omikron subvarijante u dva uzorka bolesnika iz Novog Pazara.


Virusolog Tanja Jovanović kaže za RTS da je primećeno da se ova subvarijanta, koja je prvi put otkrivena na Filipinima krajem januara, širi još brže nego prethodna, i polako postaje dominanta u nekim zemljama, kao što su Danska, Indija, Velika Britanija, Nemačka.

Prisustvo ove subvarijante, kako navodi, dokazano je u više od 50 zemalja.

Pretpostavlja se da su simptomi slični
Kada je reč o simptomima, navodi da se za sada ne zna da li postoje razlike u odnosu na prvu subvarijantu omikrona, BA.1, da li daje težu ili lakšu kliničku sliku, da li lakše izbegava vakcinalni ili prirodni imunitet.

Međutim, kako je napomenula, pretpostavlja se da je to slično kao i sa prethodnom subvarijantom.

Jovanovićeva napominje da se subvarijante ne razlikuju mnogo, samo u dvadesetak mutacija, inače su vrlo slične po fiksiranim mutacijama koje imaju.

„Mnogo su veće razlike između različitih varijanti, nego između različitih subvarijanti u okviru jedne varijante“, objašnjava doktorka.

Jovanovićeva ističe da vakcina štiti od srednje teških i teških formi bolesti.

Izvor: rts.rs