Vlado Njaradi postao član Muzeja Štafelaja

562

Mediala grupa umetnika koja je uticala na likovnu umetnost i savremenike šezdesetih godina prošlog veka danas nastavlja da živi kroz grupu okupljenih umetnika oko Muzeja Štafelaja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vrbaški umetnik Vlado Njaradi postao je član Muzeja Štafelaja grupe poznatih likovnih umetnika Srbije koja neguje tradicionalno štafelajno slikarstvo. Prijem novih članova upriličen je godišnjom izložbom u prostoru Muzeja Svečoveka koji se nalazi na Zelenom vencu u Beogradu. Iako nedavno osnovan Muzej Štafelaja je već uveliko skrenunuo pažnju umetničkih dešavanja Beograda i Srbije. Sam izlagački prostor je autentičan i zanimljiv jer se tu pored Muzeja Štafelaja nalazi i Muzej Dorćolskog narodnog pozorišta, Muzej Tebe (najmanji muzej na svetu), Muzej Kratkih priča, Muzej Brojeva, Muzej Nota i zvuka i Muzej Ljubavi i srama. Svi oni zajedno čine Muzej Svečoveka. U tom prostoru koji je namenjen za kulturna dešavanja održavaju se izložbe, koncerti, pozorišne predstava, projekcije filmova i književne večeri. Planovi su da se tokom ove godine napravi nekoliko kolektivnih tematskih izložbi članova kao i da se umetnici samostalno predstave sa svojim radovima. U toku su pregovori za saradnju sa drugim umetnickim  udruženjima kao i galerijama u zemlji inostranstvu.

Vlado Njaradi je rođen 1966. godine u  Vrbasu. Završio je Školu za dizajn, grafički odsek u Novom Sadu. Decenijama je prisutan na domaćoj i međunarodnoj umetničkoj sceni gde je samostalno u izlagao pedeset sedam puta, a kolektivno na žiriranim izložbama, salonima, bijenalima i trijenalima preko sedamsto puta. Autor je preko trideset, uglavnom međunarodnih umetničkih projekata. Prvi je dobitnik najveće Nacionalne nagrade na svetu „Pro Arte Ruthenorum“, za likovnu umetnost koju dodeljuje Svetsko veće Rusina, Fondacija Fedora Manajla i lokalna samouprava mesta Vac u Mađarskoj za 2021. godinu. Nagrađivan je i za slikarstvo, grafiku, crtež, umetničku fotografiju, grafički dizajn, mejl art, dramu i satiru. Umetnička dela su mu zastupljena u galerijama i muzejima, kao i privatnim i javnim zbirkama kod nas i u svetu. Legati umetničkih dela mu se nalaze u Prijedoru u Bosni i Hercegovini i u Subotici. Zbirka slika mu se nalazi u Vrbasu. Zastupljen je u četrnaest monografija, antologija, leksikona, enciklopedija, edicija i atlasa. Član je: Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), Udruženja likovnih umetnika, primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV), Društva novinara Srbije. Godine 1997. je osnivao Međunarodnu umetničku koloniju „Njaradi“, koja organizuje projekte, izložbe i sazive umetnika.     Preko petnaest godina svoje umetničko znanje i iskustvo prenosi na mlade, i starije talente koji su danas uspešni umetnici, učenici umetničkih škola i

dobitnici brojnih nagrada. Izdao je mapu grafika „Karpatski mit“ 2014. godine, od kojih se jedna nalazi u stalnoj kolekciji Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Ima status Samostalnog likovnog umetnika.