Begejac zamućen usled prepumpavanja voda iz leve u desnu deltu kanala

200

Građani Kule koji žive u Donjem gradu u Kuli, jutros su primetili nedaleko od restorana ''Ćuprija'' da je voda u kanalu I-64, u narodu poznatom kao Begejac zamućena. Godinama je poznato da se atmosferske vode odlivaju u ovaj kanal i ta pojava nije nepoznanica svakom sugrađaninu, pogotovo onima naseljenim u ulici tik uz kanal.

Izvor: q-media.rs

Kako bismo dobili informacije od onih čija je nadležnost upravo ovo, kontaktirali smo Sinišu Vujovića, predstavnika tehničke službe Vodoprivrednog društva “Bačka“. Vujović je ovom prilikom izjavio da se kod crpne stanice u Ulici Žarka Zrenjanina vrši prepumpavanje vode iz leve u desnu deltu kanala kod Ulice Ive Lole Ribara. To je faktički jedini način da se obavi spuštanja nivoa vode. Ovo je neophodno bilo uraditi kako bi se atmosferske vode iz delova ulica u Gornjem gradu neometano odvodile. Kako danima nije bilo ozbiljnijih padavina i nivo podzemnih voda je izuzetno nizak. Usled toga pumpa koja obavlja prepumpavanje nije radila duži vremenski period, a pokrenuta je tokom sinoćnih padavina. Ovim procesom je pokrenut mulj i talog i time je dobijen efekat koji se građanima prikazao takvim, dodaje Vujović. Kada je zagađenje u pitanju napominje da nema zabeležen ni jedan zagađivač, i da je ovo pojava koja ne treba da uznemiri građane.

Kada je u pitanju bilo kakva prijava ekoloških i komunalnih problema, predsednik Privremenog organa opštine Kula, Damjan Miljanić je pozvao sve sugrađane da instaliraju aplikaciju pod nazivom Greact, dostupnu i za android i za ajfon platforme.

Naime, ova aplikacija napravljena je kako bi se svi komunalni i ekološki problemi rešavali što brže i što ekspeditivnije. Miljanić navodi, da se po prijavi na aplikaciji predmet odmah zavodi i dobija broj, i tog momenta biva prosleđen nadležnoj inspekciji koja rešava problem. Građanin po rešavanju dobija obaveštenje o rešavanju primedbe. Kada je konkretno ova situacija u pitanju jutros u 9:15 časova je komunalna inspekcija napravila uvuđaj i uz konsultacije sa Sinišom Vujovićem zaključila navedeno činjenično stanje.

Izvor: q-media.rs

Naša ekipa je danas oko 11 časova snimila Begejac upravo na ovom potezu i zabeležila je fotografijom:

Izvor: q-media.rs
Izvor: q-media.rs