SZO eksperti; „Snažno podržavamo hitan i širok pristup buster dozama vakcine“

137

Ekspertska grupa SZO saopštila je danas da zbog globalnog širenja omikron soja koronavirusa "snažno podržava hitan i širok pristup" buster dozama vakcine.

izvor: T.Tamaš

Kako prenosi AP, novim saopštenjem SZO se praktično poništavaju prošlogodišnje preporuke SZO da buster doze nisu neophodne za zdrave ljude i upozorenja da se administriranjem treće doze doprinosi globalnoj nejednakosti u pristupu vakcinama.

SZO je saopštila da je ekspertska grupa zaključila da u jeku globalnog i kontinuiranog širenja veoma zarazne omikron varijante virusa imunizacija odobrenim vakcinama pruža visok nivo zaštite od teških formi kovida 19 sa smrtnim ishodima.


Iz SZO poručuju da je vakcinacija, uključujući i imunizaciju buster dozom, posebno važna za ljude koji su izloženi riziku od teških oboljenja.

Brojne naučne studije su dokazale da imunizacija odobrenim vakcinama pomaže u obnavljanju oslabljenog imuniteta i zaštiti od ozbiljnih kliničkih stanja kod obolelih od kovida 19, kao i da su buster programi u bogatim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Kanadu i SAD, zaslužni za sprečavanje širenja infekcija omikron sojem, pritiska na bolnice i velike smrtnosti, dodaje AP.

Iz SZO podsećaju da su sve trenutno odobrene vakcine zasnovane na soju koji je prvi put otkriven u Vuhanu u Kini.

„Od tada imamo kontinuiranu i značajnu evoluciju virusa i verovatno je da će se ta evolucija nastaviti, što će rezultirati pojavom novih varijanti“, upozoravaju iz SZO i dodaju da će i vakcine protiv koronavirusa verovatno morati da se prilagodjavaju i usavršavaju.

Izvor: b92.rs