Međunarodne sankcije odrazile se na izvoz akumulatora i sadnica voća iz Zapadnobačkog okruga

316

Plasman proizvoda, nabavka repormaterijala i mogućnost naplate samo su neki od problema sa kojima se susreću kompanije iz Zapadnobačkog okruga, a koje su uglavnom izvozno orijentisane prema Rusiji.

Izvor: rtv.rs

Međunarodne sankcije uvedene Rusiji nepovoljno su se odrazile na izvoz akumulatora iz Sombora i sadnica voća iz Kule. U izvozno orijentisanim kompanijama kažu da najveći problem nastaje u realizaciji ugovora koji su ranije potpisani, da je transport značajno poskupeo i da se za sada odvija, ali veoma otežano.

“Najveći procenat našeg tržišta obuhvata zemlje Ruske Federacije i Belorusije i u određenoj meri zemlje EU. Rusija nam obuhvata od 65 do 70 odsto tržišta i sama ova situacija nam je uzrokovala dosta otežano poslovanje i što se tiče plasmana naših proizvoda, ali i nabavke repromaterijala. Mogućnost naplate, ali i mnoge druge stvari koje idu uz sve to. Ne nalazimo se u zavidnoj poziciji i nadamo se smirivanju situacije i normalnim prometom robe sa Ruskom Federacijom”, saopštio je Aleksandar Đorđević, direktor pravnih poslova u fabrici akumulatora “Blek hors” u Somboru.

“Iz godine u godinu mi smo povećavali izvoz za Rusiju shodno i njihovim potrebama, jer je ta zemlja jedno veliko tržište, a i mi smo kod njih dobro marketinški nastupili, tako da se broj sadnica povećavao iz godine u godinu, koji smo kod njih izvozili. Trenutno, govorim zaključno sa prošlom godinom, ono što sada treba da se izveze za Rusiju je blizu 65 procenata celokupne proizvodnje naše kompanije. Naravno, kupac je taj koji donosi odluku kada će krenuti isporuka, a samim tim i izbor transportne kompanije, ali ni to sada nije jednostavno zbog prolaska kamiona iz Rusije, a koji su uglavnom vozili tu robu za Rusiju u prethodnim godinama. Sada je došlo do tog poremećaja, da li mogu ići kamioni li ne mogu kroz zemlje EU. Mi razumemo te ljude u potpunosti i naravno da im izlazimo u susret”, izjavio je Vladimir Hanak, kompanija “Seveplant” Kula.

“Mi smo morali preduzeti neke mere zbog održanja minimalnog broja proizvodnje, pa smo smanjili troškove u svim mogućim oblastima u kojima smo to morali da uradimo. Na žalost nismo bili u situaciji da produžimo ugovore na određeno vreme našim zaposlenima i za sada samo zaposleni na neodređeno rade kod nas, to znači da smo smanjili zaposlene za oko 20 odsto. Čim se situacija stabilizuje oni će biti vraćeni na posao, jer nam veoma znače”, kazao je Đorđević.

Da su kompanije koje izvoze za Rusiju u nezavidnoj poziciji, navode u Regionalnoj privrednoj komori Sombor, i dodaju da je rano prognozirati kakav će ishod biti.

“Naš region je oslonjen na Rusiju u izvozu na šestom, nekad i sedmom mestu. Za Rusku federaciju je prošle godine izvezeno oko 14 miliona evra robe”, izjavio je Mihalo Maćuš, kooridnator za privredu u RPK Sombor.

Zbog celokupne situacije posledice su evidentne i još će ih biti. Očigledno je da će dužina trajanja krize odlučiti da li će biti prevaziđene ili su rešenje neka druga tržišta.

Izvor: rtv.rs