Proba završnog ispita za učenike osmog razreda

139

Probni završni ispit za učenike osmog razreda održaće se 25. i 26. marta, a oko 64.200 đaka polagaće test iz matematike, srpskog (maternjeg) jezika i kombinovani test.

Izvor: q-media.rs

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić rekao je da je svrha probe male mature verna simulacija pravog završnog ispita, kako bi se nova generacija maturanata upoznala sa procedurama – šta je neophodno od pribora, kad dolaze u školu, kako se ponašaju na samom završnom ispitu, popunjavanje formulara….

Pašić je za Tanjug i istakao da je veoma značajno da mali maturanti naprave svoj presek znanja.

Pašić podseća da se probni završni ispit ne ocenjuje i da se ne vrši rangiranje učenika na osnovu rezultata, prenosi Tanjug i dodaje da rezultati služe da nastavnici mogu da planiraju operativni plan vezan za pripremnu nastavu.

Ove godine u učionici može biti maksimalno 15 učenika i jedan dežurni nastavnik i potrebno je da se poštuje razmak od dva metra između maturanata.Prema uredbi Vlade Srbije usled bolje epidemijske situacije, nošenje maski neće biti obavezno.

Probni završni ispit počeće testom iz matematike 25. marta u 13 časova i nastavlja se testom iz maternjeg jezika u 9 časova, kada se završava kombinovanim testom u 11.30 časova.

Zbog produženja školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola za tri dana, biće pomereno i polaganje završnog ispita, koju će osmaci polagati 27, 28. i 29. juna.

Izvor: q-media.rs