„VODA PRE SVEGA“ U FOKUSU INTERESOVANjA MLADIH

158

U sali Bioskopa „Jugoslavija“ upriličena je svečana dodela nagrada najboljim učesnicima likovno – literarnog konkursa „Voda pre svega“. Ova svečanost u organizaciji JKP „Komunalac“ Vrbas priređuje se petu godinu za redom.

Ovim konkursom JKP Komunalac Vrbas već po tradiciji promoviše među mladima važnost vode kao resursa i njegovo očuvanje za buduće generacije.

„Svake godine nam pristiže sve više radova dece i omladine što je pokazatelj da dobro radimo i da su učesnici zainteresovani za temu. „Komunalacu“ je voda, svakako, prioritet, a sistem snabdevanja se neprestano unapređuje. U prilog tome ide činjenica da se završavaju radovi na izgradnji cevovoda Vrbas – Kucura – Savino Selo zahvaljujući čemu će se u naredna dva meseca poboljšati kvalitet pijaće vode u ovim naseljenim mestima vrbaske opštine. U toku ove, odnosno, sledeće godine očekuje nas slični radovi i ka preostala tri naseljena mesta opštine Vrbas“, najavio je v.d. direktora JKP Komunalac Vrbas Igor Škundrić.

Na otvaranju svečanosti zamenik predsednika opštine Vrbas Tijana Aleksić rekla je da su nas učesnici konkursa podsetili slikama i rečima kako prema vodi treba da se ophodimo.

„JKP Komunalac Vrbas već petu godinu za redom uspeva da motiviše decu i omladinu da stvaraju na ovu temu. Na ovaj način najmlađi potrošači podstiču se da čuvaju najvredniji prirodni resurs iako ga imaju u izobilju, za razliku od svojih vršnjaka širom sveta. Ovo je divna prilika da se, ne samo deca, već šira zajednica podstakne da čuvaa prirodu i da je ne zagađuje“, kazala je Tijana Aleksić.

Likovne radove, među kojima se našlo blizu 350 crteža, ocenjivale su dr likovne umetnosti Silvija Jelačić i master vajarstva Isidora Miljanić.

„Svi nagrađeni radovi su vredna dečija ostvarenja koja govore jasno, likovnim jezikom, sa izuzetnim kvalitetom pri izradi i originalnošću u ideji. Plene koloritom, stabilnom kompozicijom i strpljenjem prilikom realizacije rada. Pohvale treba dati i mentorima-vaspitačima, učiteljima, nastavnicama i profesorima na dobrom odgovoru na postavljenu temu i nadahnuću koje su ulili u dečija ostvarenja“, obrazložila je slikarka Silvia Jelačić.

Da među odabranim najviše ima poetskih radova koji su stihovima ili čak čitavim strofama veoma efektno pogodili srž problema tematizovanog kroz sintagmu „Voda pre svega“, odlučili su pesnici Aleksandar Semakin i Borislav Gvozdenović koji su pregledali 80 literarnih radova.

„Nagrađeni i pohvaljeni radovi, kao i jedan broj ostalih radova pristiglih na konkurs, pokazuju da mladi koji se školuju u opštini Vrbas imaju zdravu osnovu i dobro usmernje svojih mentora, da u budućnosti nastave sa literarnim stvaranjem i negovanjem pisane i izgovorene reči u punom kapacitetu. Želimo im da se na tom putu još više razmahnu i napreduju, a preporučujemo im da ekologija i ekološka pitanja, na posredan ili neposredan način, ostanu u fokusu takvog stvaralaštva“, rekao je Semakin.

U foajeu Bioskopa „Jugoslavija“ narednih dana od 17 časova, svi zainteresovani mogu pogledati izložbu najuspešnijih likovnih ostvarenja prema odabiru žirija.