Kosači „Zelenila“ skinuli travu sa 133 000 kvadrata javnih zelenih površina

180

Od početka proleća u vrbaskoj opštini traje velika akcija prolećnog uređenja javnih travnatih površina. Za mesec dana radnici „Zelenila“ PJ „Čistoća“ JKP Komunalac Vrbas pokosili su blizu 133 000 kvadrata trave.

„Javne zelene površine kose se mašinski i ručno, odnosno, trimerima i samostalnim kosačicama. Travnjake duž glavne ulice radnici „Zelenila“ kose već drugi put ovog proleća. Trava se skida i sa površina u širem području centra. Prethodno smo pokosili travu u stambenim blokovima u centru grada, Bloku 18 i 106, kao i blok u Gustava Krkleca ulici. Trava je pokošena i u naselju Vinogradi, parku kod autobuske stanice, kao i na još mnogo manjih lokacija“, kažu u „Zelenilu“ vrbaske „Čistoće“.

Do prvomajskih praznika, napominju u „Zelenilu“ u planu je i košenje najveće zelene javne površine u gradu, odnosno, kosidba trave sa šest hektara površine u parku u Ulici Laze Kostića. Kosačice i trimeri biće angažovane i za košenje zelenih površina na dečijim igralištima, a potom će se preseliti u Zmajevo, ali uporedo će se održavati i zelena područja u gradu.

Radnici „Puta“, takođe, su angažovani na odžavanju zelenih površina. Oni traktorskim kosačicama i trimerima uklanjaju travu s prilaznih puteva i tzv. trouglova preglednosti kako bi se saobraćaj obavljao bezbedno, bez smetnji.

„Bočnom kosačicom, odnosno, traktorom, pokosili smo travu s zelenih površina koje se nalaze na ulazima u naš grad. Za sada su to pravci ka Kucuri, Srbobranu i Feketiću. Pokošena je trava i na relaciji Ravno Selo
– Kulpin i Kucura – Zmajevo. Odradili smo i Iđoški put, Telečku, Narodnog fronta, potez „Vital“- Oktobarska – Rade Marijanca ulica i tako dalje“, rekao je poslovođa „Puta“ Milovan Krivokapić.

Pokošena je trava, priča Krivokapić, i na svim raskrsnicam u gradu, na kritičnim tačkama odnosno, Vinogradskoj petlji u ostrvu u Danila Bojovića ulici, kao i duž biciklističke staze na Kulskom putu.

Zaposleni u „Zelenilu“ i „Putu“ JKP „Komunalac“ apeluju na sugrađane da ne bacaju smeće na javne zelene površine, jer se neretko tokom kosidbe na terenu zatiču određene količine komunalnog otpada čime se dodatno zagađuje životna sredina.