Mogu li karijera i roditeljstvo zajedno?

676

Mnoge žene imaju problema da balansiraju između dve veoma ozbiljne uloge u životu: uloge majke i poslovne žene. To su dve veoma ozbiljne stvari i zato se često brinemo da nikako ne podbacimo u bilo kom od ovih važnih segmenata u životu. Zato se neke dame i opredele samo za jedno od ovih važnih životnih polja, znajući da neće moći na obe strane da daju svoj maksimum.

karijera i roditeljstvo

One koji se odluče da budu i majke i poslovne žene, ne želeći da odustanu ni od karijere ni od majčinstva, treba da znaju da ih čeka jedna celoživotna borba, napetost, uspesi i padovi i mnogo, mnogo radosti.

Trudnoća i posao – prvi izazov

Kada zatrudni, većina žena se odluči odmah za trudničko bolovanje, pošto je stanje bebe u stomaku najvažnije za buduću majku. Naročito su važni prvi meseci trudnoće, zato majka treba da se čuva, a kasnije i fizički biva teško da se pomera sa jednog mesta na drugo.

Ima, naravno, mnogo žena koje se odluče da u trudnoći rade i to je apsolutno u redu ako se žena dobro oseća. Naime, mnoge žene uspevaju da održe svoje dobro zdravstveno stanje iako su na poslu. Trudnoće koje nisu teške u smislu mučnine i povraćanja, veoma su zahvalne i zato žena može biti veoma uspešna na poslu i kada je drugom stanju.

Naravno, ovo se odnosi na poslove koji nisu fizički zahtevni, pre svega na kancelarijske i one poslove koji nisu stresni. Mnogo je stvari koje nosimo sa sobom, vučemo repove brojnih obaveza i osećamo se iscrpljeno i kada nismo trudni.

Stoga bi možda ipak trebalo, ako ne postoji luksuz potpunog bolovanja, onda barem da se obim posla i obaveza smanji, kako bi trudnici ipak na prvom mestu bilo sopstveno zdravlje i zdravlje bebe. Sve se to kasnije nadoknadi i vrati na svoje mesto, dok je zdravlje nešto sa čime ne treba rizikovati.

Poslovi u toku porodiljskog

Kada se beba rodi svakoj ženi sleduje godinu dana porodiljskog odsustva, osim kada rodi treće dete. Tada dobija dve godine plaćenog bolovanja.

Ono što je zakonski regulisano, a što manje ljudi zna, muškarci takođe mogu uzeti porodiljsko odsustvo sa posla, a da im to bude plaćeno 100 %. Iako nije uobičajena praksa, ovo je veoma korisno znati.

Majka je psihofizički vezanija za dete. To je i normalno budući da žena nosi bebu u stomaku. Dojenje je takođe jedan od najvećih razloga zašto majke ostaju godinu dana uz dete. Međutim, često se dešava da je beba od prvih dana na dohrani i da porodilja uopšte nema mleka.

Kada su žene na važnim funkcijama, sve češće imamo prilike da vidimo kako nastavljaju da obavljaju svoje dotadašnje obaveze, noseći bebu sa sobom. Poslednjih godina je ta situacija potpuno društveno prihvatljiva. Sa dojenja u javnosti takođe se skida tabu. Mnoge poznate žene zalažu se za to da je osnovno da majka hrani bebu i u javnosti ako situacija tako zahteva.

To je dobra odskočna daska za sve mlade mame koje su možda bile skeptične po pitanju ovakvih stvari. Majčinstvo ne mora da isključuje posao, niti zaposlene žene treba da preskoče majčinstvo.

karijera i roditeljstvo

Odrasla deca i majka koja radi

Često se u narodu čuje ona krilatica „Malo dete, mala briga, veliko dete, velika briga”. Kad žena ima bebu, ta beba doslovno zavisi od nje i tate, tako da nijedan trenutak ne smeju da je ostave samu. Nadaju se da će, kada beba malo poodraste, stvari da se promene.

Uključivanje u neke aktivnosti, kao što su vrtić, sportovi, razni časovi, sa sobom nose veliki broj prehlada, virusa, kao i neizostavnih dečijih povreda. To sve opet povlači sa sobom brigu roditelja i njihovo odsustvo sa posla.

Veliko je pitanje zapravo da li je lakše balansirati između dece i posla kada su oni bebe ili kasnije. I pored svih prethodno navedenih izazova sa decom u malo starijem dobu, ipak je tada lakše balansirati nego kada je beba mala. Dete koje hoda, uglavnom mnogo toga može samo. Često samo jede, a veoma često već i dobro poznaje najbliže srodnike koji mogu da priteknu u pomoć zaposlenoj mami.

Da, poneke se bolesti podrazumevaju, neke krize su neizbežne, ali se, sve u svemu, to svodi na po nekoliko dana odsustva sa posla, a ne višenedeljne pauze i bolovanja.

Majka koja nema formalno zaposlenje

Već smo pomenuli da se mnoge žene, u želji da što više vremena provode sa svojom decom odlučuju na to da se formalno ne zaposle. Možda malo i uvredljivo namenjuje im se ime „domaćice”.

Ne mora nužno biti uvredljivo, ali i zaposlene i nezaposlene žene su domaćice. To što je neka žena možda privremeno odustala od svoje karijere ne znači da će to zauvek biti tako. Ponekad je psihički lakše zaobići, barem za neku godinu, poslovne obaveze i posvetiti se samo roditeljstvu i brizi o mališanima.

Ujedno, to je i velika hrabrost jer ponekad znači odustati od nekih ciljeva i snova koje je žena imala. Znači i finansijsku zavisnost od drugog, što takođe ne mora nužno da bude loše, a ponekad i jeste problem koji ženu sputava u mnogim stvarima.

Da li je moguće uskladiti karijeru i roditeljstvo?

Optimistična poruka za sve one koji se sada nalaze u toj situaciji da se pitaju ovo jeste činjenica da je apsolutno je moguće istrajati i biti dobar u obe uloge. I ne samo u te dve, već u mnogim drugim životnim ulogama.

Neke stvari savladamo sami, neke naučimo da podelimo sa drugima i olakšamo sebi. Sve se može kad se hoće, tako je i sa kombinacijom porodica-posao.