Održana međunarodna konferencija posvećena govoru mržnje na društvenim mrežama

74

Govor mržnje je i dalje u značajnoj meri prisutan u našem društvu, i to sve više na društvenim mrežama, gde je to mnogo teže kontrolisati. To je jedan od zaključaka međunarodne konferencije posvećene upravo toj temi, a koja je u organizaciji Pokrajinskog ombudsmana održana u Subotici.

Uloga nezavisnih institucija u suzbijanju govora mržnje, pravna zaštita i krivična odgovornost, javna komunikacija. To su samo neke od tema o kojima su govorili eminentni stručnjaci i predstavnici nezavisnih institucija i naučnih instituta. Jedno od predavanje se odnosilo na govor mržnje kao oblik vršnjačkog nasilja, i to pre svega na društvenim mrežama.

Govor mržnje ima značajan uticaj i na ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Situacija se u toj oblasti u značajnoj meri popravila, kako u Srbiji tako i u susednim zemljama, ali i dalje ima prostora za napredak.

„To je davna prošlost, to je iza nas i svakako to govori o zrelosti našeg društva i govori o tome da smo uradili dobar posao, jer smo napravili, svi mi zajedno, atmosferu u kojoj toga nema”, kaže dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice.

Konferenciju o govoru mržnje organizovao je Pokrajinski ombudsman, u saradnji sa Institutom za kriminološka i sociološka istraživanja.

„Predlažem da se u našim nastupima trudimo da budemo što je moguće tolerantniji jedni prema drugima, da osuđujemo javno i lično svaki oblik diskriminatornog ponašanja i da tako idemo ka jednom boljem i zajedničkom sutra”, kaže prof. dr Zoran Pavlović, Pokrajinski zaštitnik građana.

Zahvaljujući moći i uticaju društvenih mreža, govor mržnje sve više postaje globalan problem, u čije rešavanje moraju biti uključene sve strukture društva, zaključeno je na skupu u Subotici.