Somborski književni festival – najava programa

53

Somborski književni festival pokrenut je 2016. godine i odvija se u organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, a uz podršku Grada Sombora, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, i kompanije Gomex.

Izvor: rtv.rs

Festival je zamišljen kao dvodnevna manifestacija tokom koje će se somborskoj publici predstaviti savremeni tokovi domaće književnosti, dometi pisane reči, njen odnos prema svetu, stvarnosti, društvu i okruženju. Namera Festivala je predstavljanje aktuelne književne produkcije te su gosti relevantna imena iz domena poezije, proze, izdavaštva i kritike – Radivoj Šajtinac, Vladimir Kopicl, Sonja Veselinović i Dejan Aleksić – prepoznata od strane čitalaca, kritike i žirija najznačajnijih književnih nagrada u zemlji i inostranstvu.
Uz ovaj primarni aspekt Festivala, šesti put održan je i konkurs za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina koji nudi rešenje za tzv. problem druge knjige mladih pisaca. Na konkurs je pristiglo dvadeset i dva rukopisa, a žiri u sastavu Tamara Babić, Branislav Živanović i Dragan Babić izdvojio je rukopis zbirke priča Osma Aleksandra Tanurdžića.
Ovogodišnje izdanje Somborskog književnog festivala biće održano na Dečjem odeljenju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, uz poštovanje preporučenih mera zaštite.

Petak, 13. maj 2022.

18:00 – svečano otvaranje Festivala i dodela nagrade na Konkursu za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina Aleksandru Tanurdžiću.

18:15 – razgovor i čitanje: Radivoj Šajtinac, Vladimir Kopicl (razgovor vodi Dragan Babić).

Subota, 14. maj 2022.
18:00 – razgovor i čitanje: Sonja Veselinović, Dejan Aleksić (razgovor vodi Tamara Babić).