Tri predstave iz kulske opštine plasirale su se na Festival amaterskih pozorišnih društava Vojvodine

207

U godišnjem ciklusu smotri i manifestacija Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine, u svim oblastima umetničkog stvaralaštva, Festival amaterskih pozorišnih društava Vojvodine strateški zauzima veoma važno mesto, ne samo u kalendaru manifestacija Saveza nego i na kulturnoj mapi Vojvodine. Festival je usklađen sa Propozicijama Saveza amatera Srbije i deo je jedinstvene selekcije amaterskih pozorišnih društava Republike Srbije, za Republički festival amaterskih pozorišta Srbije u Kuli.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Festival se održava svake godine, u maju mesecu prema Kalendaru manifestacija Saveza, ove godine 24. maja do 1. juna u sali Gradskog bioskopa u Bačkoj Palanci i jedna predstava biće odigrana u pozorištu u Bačkom Petrovcu.

U godišnjem ciklusu smotri mogu da učestvuju samo predstave koje su premijerno izvedene u tom ciklusu.

Festival amaterskih pozorišnih društava Vojvodine je kulturno-umetnička manifestacija pokrajinskog karaktera i predstavlja završnu smotru najboljih dostignuća amaterskih pozorišnih ansambala i grupa Vojvodine, tokom jedne godine. Opštinske smotre u četiri regiona Vojvodine prate četvorica selektora (stručnih lica) koje na predlog organizatora zonskih smotri imenuje Odbor za scensko stvaralaštvo Saveza. Do 8 najboljih predstava sa opštinskih smotri učestvuju na 4 zonske smotre sa kojih se biraju po tri predstave sa svake zone za konačnu festivalsku selekciju. osle svake predstave vode se stručni razgovori o predstavama u kojima učestvuju članovi ansambla, reditelj, članovi žirija, prisutni stručnjaci i publika.

Žiri u sastavu: Ljuboslav Majera, reditelj, Predrag Momčilović, glumac i Ivan Pravdić, dramaturg dodeliće nagrade za osvojeno prvo, drugo i treće mesto i petnaestak specijalnih priznanja.

Tri prvoplasirane predstave učestvovaće na 63. republičkom festivalu koji se od 11. do 19. juna tradicionalno održava u Kuli. Iz kulske opštine su se plasirale tri predstave: “ Ožalošćena porodica“ koju izvodi pozorište Stevan Sremac iz Crvenke, “Krivica“ u izvođenju dramskog studija iz Ruskog Krstura i predstava “Lasice“ dramskog studija iz Kruščića.

Izvor: rtv.rs