U Vrbasu otvoren prvi Internacionalni festival sviranja na tradicionalnim instrumentima

303

U Centru za fizičku kulturu "Drago Jovović" u Vrbasu danas je otvoren Prvi Internacionalni festival sviranja na tradicionalnim instrumenatima. Festival je otvorila zamenica predsednika opštine Vrbas Tijana Aleksić. Ona je istakla da je Vrbas grad tradicije i zajedništva.

– Tradicionalni instrumenti nisu samo i isključivo sredstva za stvaranje muzike. Oni su prenosioci informacija. Oni su autentični svedoci ljudske istorije. Hroničari nevolja i glasnici radosti. Edmund Lič kaže „Naše je zajedničko iskustvo da sve vrste ljudskih delatnosti, služe prenosu informacije“. Muzika, je odsvirana reč. Zvukom instrumenta oživljena misao. Oživljena emocija. Frula, tamburica, gajde, diple, lauta, rog, cimbal, citra, bili su s nama i kad se umiralo i kad se rađalo. I kad se tugovalo i kad se pevalo – kazala je Aleksić.
Ona je takođe podsetila i da je opština Vrbas poštujući tradiciju podigla spomenik guslama.

– I, mada su savremene tehnologije preuzele ključnu ulogu u životima savremenog čoveka, jer savremeno potiskuje anahrono, tradicionalni instrumetni uspevaju da se održe. Da se očuvaju. Uprkos Jutjubu, Fejsbuku, Instagramu, Tviteru, uspevaju da budu pouzdani tumači prošlosti, svedoci sadašnjosti i ankeri budućnosti. Opština Vrbas je zajednica u kojoj složno živi više od 22 nacije. Svaka od njih ima svoju tradiciju i kulturu. Svoje nasleđe. Naravno, danas su ovde sa nama umetnici iz cele Srbije i regiona. Zato je ovaj festival značajan. On će pomoći da tradicionalni instrumenti i naše kulturno nasleđe budu sačuvani od zaborava i zahvaljujući novim tehnologijama dožive afirmaciju na nov, savremen način, i budu legat za nove generacije – rekla je Aleksić, i dodala da Vrbas za razvoj kulture izdvaja blizu 100 miliona dinara.

Internacionalni festival sviranja na tradicionalnim instumentima, organizuje Centar za održivi razvoj i društveni progres „Novi put“ u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Vrbas. Festival je podržan od strane Nacionalne sekcije CIOFF Srbije
i Međunarodnog saveta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture.

“TREĆE DOBA VRBAS“ – projekat koji portal “Naše mesto” realizuje uz sufinansiranje sredstvima iz budžeta opštine Vrbas u cilju ostvarivanja i unapređenja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2022. godini