31. MAJ – SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA

110

Svake godine, 31. maja širom sveta obeležava se Svetski dan bez duvanskog dima kako bi se podigla svest javnosti o razornim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim posledicama pušenja i pojačali napori koji bi rezultirali prestankom pušenja. Svetska zdravstvena organizacija 31. maja 2022. godine sprovodi globalnu kampanju za SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA „DUVAN: PRETNjA NAŠOJ ŽIVOTNOJ SREDINI“

Kampanja ima za cilj da podigne svest javnosti o uticaju duvana na životnu sredinu – od uzgoja, proizvodnje, distribucije i otpada. Kampanja će takođe imati za cilj da razotkrije napore duvanske industrije da „ozeleni“ svoju reputaciju i proizvode, tako što će se plasirati kao ekološki prihvatljivi.

Štetan uticaj duvanske industrije na životnu sredinu je ogroman i sve veći, dodajući nepotreban pritisak na ionako oskudne resurse naše planete i krhke ekosisteme.
Duvan ubija preko 8 miliona ljudi svake godine i uništava našu životnu sredinu, dodatno šteti ljudskom zdravlju, kroz uzgoj, proizvodnju, distribuciju, potrošnju i otpad nakon konzumiranja.

Crveni krst Odžaci će danas ovim povodom urediti štand u centru Odžaka i građanima deliti edukativni materijal na ovu temu. Takođe, volonteri će deliti jabuke i bombone za ugašenu ili bačenu cigaretu kako bi podigli svest o štetnosti duvana ne samo na zdravlje svakog pojedinca, već i na našu celokupnu planetu.