Najbolja izletišta u Srbiji – Mesta za savršen odmor

1083

Izdvojili smo nekoliko izletišta koje možete posetiti za tako kratko vreme.

Izleti su jedna od najboljih prilika da se odmorite, da obnovite svoje telo i svoj duh, ali i da se prvenstveno ponovo povežete sa sobom, ali i sa ljudima oko vas. Srbija nudi toliko prirodnih lepota, da je zaista teško izdvojiti makar jednu od njih. Ponuda izletišta i odličnih destinacija i atrakcija koje možete videti je sve veća.

Subotica i Palić – duša Bačke

Subotica – savršena turistička destinacija na putu kroz Bačku. Ovaj grad se nalazi na krajnjem severu države. Subotica je okružena tokovima reka Dunava i Tise, ali i važnim međunarodnim putevima. Poznata je po mnogo čemu, poznata je po izvanrednoj gostoljubivoj atmosferi, multikulturalnom duhu i svakako nezaobilaznim gastronomskim višenacionalnim đakonijama, vinu i vrhunskoj šarenolikoj arhitekturi. Subotica je savršeno mesto za ljude sa porodicom, ali isto tako i za mlade ljude i ljude željne avanture i dobrog provoda.

Izlet na salašima i ergelama

Subotica je poznat severnobački grad upravo zbog raznovrsnih gastronomskih izbora koje nudi. Slobodno možemo reći da je ona pravi mali gastronomski raj. U njenoj okolini nalaze se višestruki salaši i ergele. To su dobro poznata i čuvena mesta, opevana u mnogim kafanskim pesmama. Iz godine u godinu, salaši i ergele, privlače sve više i više turista iz celog sveta. Jedinstveni su po prirodi koja ih okružuje, ali i izuzetnom domaćom kuhinjom i čuvenim gostoprimstvom. Na ovim mestima, možete se oprobati u jahanju ili možete da vidite male amaterske zoološke vrtove. Nećete se pokajati. Neki od čuvenih salaša su: Jelen salaš, Salaš Đorđević, Majkin Salaš, Salaš Čuvardić, Pivčiji salaš rooster farm.

Palić – Park prirode

Kada već pričamo o Subotici, nikako ne smemo izostaviti naselje Palić, u kojem se nalaze prelepo Palićko jezero i Zoo-vrt Palić, ali i raznovrsni objekti. Zoološki vrt se prostire na 15 hektara zemlje i raspolaže sa preko 150 životinjskih vrsta. Palićko jezero deo je Parka prirode Palić i najveće je jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem. Predivna priroda koja ga okružuje, različite aktivnosti, kao i uređene plaže, neće vas ostaviti ravnodušnim. Nije ni čudo što je upravo ovo jezero jedno od najposećenijih i najrazvijenijih destinacija u državi. Pored svega ovoga, na jezeru se nalaze i ugostiteljski objekti u kojima možete jesti domaća vojvođanska jela i piti domaća vojvođanska pića. Naša je topla preporuka da tu i prenoćite i shvatite koliko lepote u sebi nosi ovo mesto.

Sokobanja – Carstvo netaknute prirode

Sokobanja se nalazi na prostoru Istočne Srbije i predstavlja jednu od najposećenijih destinacija. Ona nije važna samo zbog toga što nosi titulu jednog od najpopularnijih odmarališta, već ima izuzetno istaknut kulturološki značaj. Njena netaknuta priroda, hladne bistre vode, slapovi, izvori, čist vazduh, strme litice, bogata istorijska pozadina i još mnogo toga, privlače turiste iz celog sveta. U poslednjih nekoliko godina, dogodila se ekspanzija na planu turizma. Ušuškana između planine Rtanja, Ozrena, ali i Device, ponovo je procvetala.

Lepterija

Jedno od najposećenijih izletišta u Sokobanji je Lepterija. Ovo mesto je pre svega poznato po jednom prirodnom i verskom fenomenu. Na desnoj obali Moravice nalazi se usečena stena koja obrisima podseća na Bogorodicu sa Isusom u naručju. Lepterija je davno poznata kao mesto hodočašća za koje se vezuju različite legende o isceliteljskim moćima. Lepterija je savršeno izletište u prirodi prepuno staza za šetnju po neverovatnoj prirodi kroz šume, ali i pored reke koja vodi do samog izletišta. Ako se odlučite da posetite Lepteriju, svratite do čuvenog restorana Pećina.

Očno

Ako volite roštiljanja u prirodi, ovo izletište je prava opcija za vas. Očno predstavlja veliku livadu. Mesto je poznato po odličnoj klimi, koncentraciji jona, ali i zelenilu. Pored nje se nalazi očna klinika. Najpoznatiji deo ovog izletišta je zapravo čuveni Kamen ljubavi. Stena se nalazi na sred livade i okružena je zelenilom. Za nju se vezuje mit da je upravo na ovom mestu Hajduk Veljko Petrović obećao svoju ljubav Čučuk Stani. Parovi posećuju Kamen ljubavi da bi svoju ljubav ojačali.

Borići

Nekada je ovo izletište najbliže Sokobanji bilo jezero. Danas je četinarska šuma, koja je nastala prilikom pošumljavanja Kraljeve livade. Borići su danas čuveno izletište zbog svoje lekovite prirode. Roditelji ovde dovode decu zbog lekovitosti borovih iglica koje se u proleće otvaraju. Oko izletišta postoje raznovrsne staze koje nude neverovatne šetnje turistima koji ih posete, kao što je Staza zdravlja. Posetite i Park šumu Čuka 2. Ovo mesto je idealno za igru i šetnju sa vašim mališanima.

Sokobanja nudi i pregršt manifestacija, festivala, ali i noćnog provoda. Ukoliko želite da saznate nešto više o ovoj popularnoj destinaciji, ali i smeštaju koji nudi, možete to učiniti jednostavnim klikom na stranicu Sokobanja smeštaj.

Đavolja varoš

Mesto Đavolja varoš ne samo da je specifično po svom imenu, već i svojim izgledom privlači turiste iz Srbije, ali i iz celog sveta. Nalazi se nedaleko od planine Radan, na jugu Srbije. Đavolju varoš krase fascinantni i zaista neobični oblici zemlje i reljefa. Čudesne peščane figure stare su preko 1000 godina. Neke su tokom vremena nestale, dok su mnogobrojne od njih i dan danas na istom mestu. Ukupan broj figura je negde oko 200. One su nastale spoljašnjim prirodnim uticajuma poput erozija, ali i erupcija zemljišta. Ovo geomorfološko čudo ne prestaje da fascinira turiste. Međutim, to nije sve što Đavolja varoš nudi. Varoš je poznata i po izvorima toplih i vrelih voda. Vode su prepune minerala. Đavolja varoš je zbog svog prirodnog bogatstva i raznovrsnog sadržaja proglašena za prirodno dobro od izuzetnog značaja. Stoga vam toplo preporučujemo da posetite ovo izletište.

Avala

Planina Avala nalazi se u blizini Beograda. Jedna je od omiljenih izletišta ljudi iz Beograda i okoline upravo zbog blizine i prirodnih lepota koje nudi. Avala je do druge polovine 19. veka zaštićen prostor. Planina iza sebe ima dugu i burnu istoriju. Tokom proteklih vekova je bila poznata pod imenom Zlatni breg – u rimskom periodu, i pod imenom Žrnov – u periodu srednjeg veka. Današnji naziv su joj dali Turci – Havala, koje je ostalo u upotrebi i danas. Ovo izletište nudi čarobne šume i predivne poglede i vidikovce, ali i sajne spomenike i lokalitete koje možete posetiti. Toplo vam preporučujemo da posetite spomenik Neznanom junaku, Avalski TV toranj – najpoznatija atrakcija i jedna od glavnih simbola Beograda, spomenik Vasi Čarapiću – Zmaj od Avale, spomenik delegaciji Sovjetske avijacije.

Nadamo se da smo, ovim tekstom, uspeli da vam bar malim delom dočaramo destinacije koje možete posetiti. Srbija ih nudi još mnogo više, a ako želite da se detaljno upoznate sa njima posetite blog: Izlet po Srbiji – detaljan vodič. Do sledećeg putovanja.

Izor: Bookaweb