Sinergijom ka potpunoj ekološkoj svesti

342

Udruženje sportskih ribolovaca ''Koljak'' se priključilo današnjim ekološkim akcijama povodom Svetskog dana zaštite životne sredine i organizovali smo čišćenje kanala čamcima. Volonteri iz Krstura koji su ljubitelji prirode su danas odlučili da kanal očiste od plastike, najlona i limenki. Pašo navodi da smeća u kanalu gotovo da nema, ali da je danas odlična prilika da se i to malo otkloni iz kanala kako bi bio potpuno čist.

Kada je u pitanju čišćenje trave iz kanala, Pašo napominje da s obzirom da je saradnja sa “Vodama Vojvodine“ više nego dobra, očekuje se u skorijem periodu početak košenja. On je dodao da je trava u kanalu dokaz prirode da je kanal čist, jer da je narušen eko svet trava ne bi rasla. Akcija sređivanja kupališta počela je protekle nedelje. Novina ove godine kada je u pitanju kupalište u Ruskom Krsturu je produkt opštinskog ekološkog projekta na koji je konkurisalo udruženje ribolovaca. Mihajlo Pašo ističe da je lokalna samouprava još jednom imala razumevanje i svest o potrebama stanovnika ovog mesta te je sredstvima od ovog konkursa obezbeđeno čišćenje i adaptacija bazena. Sedam novih stolova i četrnaest novih klupa krasiće ovaj deo Ruskog Krstura. Dotrajale cevi biće zamenjene novim, a stare remontovane. Pašo je iskoristio priliku da najavi tradicionalno čišćenje bazena koje će biti održano 18. juna. 2022. godine. Radovi koji se izvode na delu Malog Bačkog kanala koji prolazi od mosta ka kupalištu podrazumevaju izgradnju još jedne inspekcione staze. Donja staza biće namenjena ribarima i biće ribarska pista. Takođe će biti izgrađeno još dvadeset mostova pontona za ribarsku pistu. Mihajlo Pašo je iskoristio priliku da se zahvali lokalnoj samoupravi koja uvek i beskompromisno podržava ekologiju, i smatra da je upravo Opština ta koja je bila ključna kako bi se ostvarila investicija od preko 20 miliona dinara.

“Najbitnije stvari na svetu su humanost i ekologija i one su za mene zvezda vodilja šta god da radim. U Ruskom Krsturu niko neće biti zapostavljen i usamljen, jer mi kao zajednica radimo i radićemo sve što je u našoj moći da se ove dve vrednosti očuvaju“ zaključio je Mihajlo Pašo.

Predsednik opštine, Damjan Miljanić, istakao je da je današnja akcija Krsturčana još jedan događaj u nizu sa ciljem podizanja svesti po pitanju ekologije, dodavši da je upravo to glavna tema opredeljenja politike kako Opštine Kula tako i Srbije. Miljanić je napomenuo da je ribolovačko društvo iz Ruskog Krstura uz pomoć lokalne samouprave kupilo čamac koji će biti namenjen za ekološku patrolu i za čišćenje kanala kao što je to danas slučaj.

Saradnja lokalne samouprave, nevladinih organizacija, Ministarstva zaštite životne srdine i JVP “Voda Vojvodine“ dovodi do neverovartnih progresa po pitanju ekologije. JVP “Vode Vojvodine“ pored svoje osnovne delatnosti posebnu pažnju posvećuje pošumljavanju, a ove godine se opet očekuju nove akcije u saradnji sa ovim preduzećem, naglasio je Damjan Miljanić.