Kako da olakšate uslove za rad svojim zaposlenima u letnjim mesecima

129

Rad u vrućoj prostoriji, a pogotovo rad na otvorenom u vrelim letnjim danima je često fizički veoma izazovan. Čak i najsposobniji i najizdržljviji radnici osećaju uticaj vrućine, pa pre svega iz zdravstvenih razloga, nikako ne biste trebali zanemariti vrućinu kao faktor rizika na poslu. Naravno da posao treba završiti na vreme i ispoštovati rokove, ali bezbednost i zdravlje radnika uvek moraju biti na prvom mestu.

Dobra vest je da postoje mere koje možete preduzeti kako bi vaši zaposleni lakše podneli julske i avgustovske dane, u kojima se temperatura može popeti i na preko 40 Co. Neka od tih rešenja preporučuju lekari, a tu su i moderne tehnologije i razna tehnička rešenja koja takođe mogu doprineti da se radnici osećaju prijatno.

Navešćemo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste tokom leta obezbedili maksimalno komforne uslove rada zaposlenima u vašoj firmi.

#1 Obezbedite prikladnu letnju odeću za zaposlene

Tokom leta radnicima treba omogućiti da nose drugačije radne uniforme nego kada je u pitanju ostatak godine. Ovo je naročito važno ako je u pitanju fizički rad napolju u najtoplijim delovima dana. Tada obavezno za vaše zaposlene obezbedite širu odeću od lagane tkanine koja “diše”. Tu pre svega mislimo na prirodni pamuk.

Ukoliko radnici rade u odeći od materija koji ne propuštaju vazduh brzo će se znojiti i može doći do dehidratacije. To se posebno odnosi na građevinske radnike čiji je zenit sezone u junu, julu i avgustu, najtoplijim mesecima u godini.

Šeširi, kape i kačketi, tamo gde nije obavezno nositi šlemove, su još jedan od načina da zaštite svoje zaposlene od sunca i UV zračenja.

Uz adekvatnu radnu garderobu, osim što ćete zaštiti radnike od spoljnih faktora na njihovom radnom mestu, možete čak i dobro izreklamirati svoju firmu. Tako na primer, radna HTZ oprema sa štampom osim što će štititi radnike može uspešno prezentovati vaš brend i biti deo vaše promotivne kampanje. Fluorescentni prsluci, šlemovi i majice takođe se mogu iskoristiti da na njima odštampate ime vaše firme, internet adresu ili broj telefona na koji potencijalni klijenti mogu da vas kontaktiraju.

#2 Uvedite fleksibilno radno vreme ukoliko ste u mogućnosti

Ukoliko vam to poslovanje dozvoljava, razmislite da zaposlenima uvedete fleksibilno radno vreme. Verovatno postoji puno poslovnih zadataka koji se ne moraju završiti po hitnom postupku, u određenom delu dana. Štaviše, danas se puno posla može obaviti i od kuće, pa možete razmisliti i o tome da u vrelim letnjim mesecima zaposleni rade od kuće ili u delu dana kada su vrućine manje.

Ukoliko zbog prirode posla ipak niste u mogućnosti da obezbedite fleksibilno radno vreme, obavezno obezbedite redovne radne pauze. U našoj zemlji čak postoji uredba prema kojoj se zabranjuje rad građevincima u peridu kada su napolju najveće vrućine.

Možete organizovati spoljne građevinske radove u ranim jutarnjim i kasnim poslepodnevnim satima, kada temperatura padne par stepeni, a za vreme najveće vrućine rasporedite radnike na poslovima unutar zgrade.

#3 Instalirajte klima uređaje u poslovnim objektima i kancelarijama

Istraživanja su pokazala da produktivnost radnika opada u letnjim mesecima kada su temperature na radnim mestima veće. Zato instalaciju klima uređaja ne treba da posmatrate kao trošak, nego kao vrednu investiciju koja se isplati na duge staze.

Razmotrite sa svojim radnicima koja je optimalna temperatura koja će odgovarati većini i obezbedite im maksimalan komfor, a oni će vam se odužiti produktivnijim radom.

#4 Obezbedite dovoljno napitaka za osveženje

Veoma je važno da radnici, a posebno oni koji rade napolju po toplom vremenu, unose dovoljno tečnosti u svoj organizam, odnosno budu hidrirani. Međutim, često se dešava da poslodavci jednostavno zanemare da obezbede lak pristup vodi ljudima na terenu. Budite predusetljivi, obezbedite hladnjake za vodu ili termo torbe koje dugo mogu vodu držati hladnom. Osim toga, menadžeri i rukovodioci na terenu treba da podstiču radnike da se redovno hidriraju.

Kada su u pitanju kancelarije i zatvoreni prostori, postavljanje automata za vodu je odlična ideja. Automati mogu dodatno rashladiti vodu i na taj način pružiti pravo osveženje zaposlenima. Ne zaboravite da nedostatak tečnosti može prouzrokovati nedostatak fokusa na radni zadatak, umor, iscrpljenost i razdražljivost, a sve ovo negativno utiče na produktivnost.

#5 Obučite radnike da prepoznaju znake toplotnog stresa

Rad napolju po velikoj vrućini može izazvati i veće probleme od iscrpljenosti usled visokih temperatura. Ne moraju to nužno biti samo radnici na građevini, već i radnici koji rade u zatvorenom prostoru u kome nema dovoljnog provetravanja i uređaja za održavanje normalne temperature. Zato je od velike je važnosti da radnici imaju obuku i prepoznaju prve simptome toplotnog stresa.

Neki od simptoma toplotnog stresa mogu biti:

  • osip (crvenilo nalik na plikove, obično oko vrata i grudnog koša ali i na mestima gde je koža naborana – oko laktova i kolena);
  • toplotni grčevi (bolovi u predelu stomaka ili u mišićima na rukama i nogama);
  • iscrpljenost (glavobolja, vrtoglavica ili nesvestica, razdražljivost ili zbunjenost, žeđ, mučnina i povraćanje);
  • toplotni udar (konfuzija, nemogućnost jasnog razmišljanja, kolabiranje).

Takođe, uzmite u obzir fizičko stanje svakog radnika kada određujete njegovu sposobnost za rad u ulovima visokih temperatura. Gojaznost i nedostatak kondicije mogu povećati podložnost toplotnom stresu.

Gore navedeni saveti će vam pomoći da obezbedite bolje uslove rada za vaše zaposlene u vrelim letnjim mesecima. Na taj način ćete održati produktivnost na nivou koja je bila u ranijim mesecima kada nema vrućina, ali i pokazati radnicima da brinete o njihovom zdravlju. Za uzvrat ćete dobiti zaposlene koji su vam privrženiji, ali i bolju reklamu za vašu firmu kao dobro mesto za rad.

Izvor: Magazin Topličanka