Kako najbolje očistiti rernu prirodnim sredstvima

1147

Bilo da volite da pripremate hranu ili ste u obavezi to da činite i sami znate koliko vremena izgubite kada posle pečenja treba da očistite rernu. Uglavnom čišćenje rerne spada u jedan od najtežih kućnih poslova i nije nešto što svaka domaćica jedva čeka da uradi.

Kada bi smo odmah posle pečenja čistili rernu, verovatno ne bi došlo do nagomilavanja masnoće i fleka. Stoga vam mi danas preporučujemo par saveta kako da lakše i brže očistite rernu prirodnim sredstvima za čišćenje. Napraviti sami proizvode, koristeći namirnice koje već imate u vašoj kuhinji poput limuna, sode bikarbone, sirćeta i soli.

Trik za čišćenje rerne sa soda bikarbonom i sirćetom

Soda bikarbona se pokazala kao jedno od najboljih prirodnih sredstava za uklanjanje tvrdokornih fleka i zagorelih ostataka iz rerne. Stoga je potrebno u posudi, po mogućstvu vatrostalnu činiju ili sudu sličnu njoj, dodati do 5 kašika sode bikarbone i preliti litrom vode. Zagrejte rernu na 250 stepeni i ostavite je sa posudom u njoj do nekih četrdesetak minuta. Potom ostavite rernu da se ohladi. Sirće je jedno od prirodnih dezinfekcionih sredstava koje vam ne šteti i ne stvara iritacije kao hemijska sredstva za čišćenje. Njime možete poprskati staklo i unutrašnjost rerne i čekati još nekih dvadesetak minuta da ono deluje.

Možete i na malo drugačiji način očistiti rernu, sjedinjujući par kašika sirćeta sa par kašika sode bikarbone u vatrostalnoj činiji. Mešajte dok ne dobijete pastu koju ćete naneti štapićem ili četkicom po unutrašnjosti rerne, na delove sa kojih je potrebno skinuti masnoću. Ono što je ostalo od smese ubacite sa posudom u rernu. Rernu treba ostaviti uključenu narednih 30-45 minuta na temperaturi ne višoj od 100 stepeni Celzijusa.

Po završetku procesa, u oba slučaja masnoća će vremenom omekšati i potrebno je potom samo obrisati običnim sunđerom i videćete kako je lako i bez mnogo napora uklonjena masnoća iz rerne. Kako novi modeli, poput Bosch rerne poseduju i podešavanje tajmera i pomoć oko čišćenja, biće vam mnogo lakše da primenite ove metodu.

Čišćenje rerne uz pomoć soli i limuna

Kada kupujete uređaje poput rerne potrebno je pogledati i energetski razred. Ukoliko je uređaj u višem energetskom razredu, smanjićete potrošnju električne energije. Tako štedite novac i dodatno čuvate prostor u kome živite.

Pošto je so kao namirnica sastavni deo svakog domaćinstva i ovu prirodnu smesu moći ćete da napravite bez problema. Pošto zagrejete rernu, šakom pospite so po delovima sa kojih je potrebno ukoloniti masnoća, bilo da je to unutrašnji deo ili staklo na vratima rerne. Kada so počne da poprima braonkastu boju, znači da je masnoća omekšala i da se može ukloniti. Ona so koja je ostala u rerni počistite, a potom prebrišite sunđerom sve delove uređaja.

Isecite u vatrostalnu činiju kriške limuna i prelitej ih vodom. Potom dodajte so. Uključite rernu i ostavite je tako dok voda iz činije ne ispari. Masnoću uklonite suvim sunđerom, a ukoliko ostane masnoće na staklu, možete protrljati limunom ostatke prljavštine, kako bi ih uklonili. Limun dobro deluje kao osveživač, uz to neutrališe neprijatne mirise koji se stvaraju i dezinfikovali rernu.

Čišćenje spoljašnosti rerne i njenog stakla

Podjednako je bitno voditi računa o očuvanju spoljašnjeg dela rerne. Za čišćenje je potrebna vlažna krpa. U slučaju da je i spoljašnja strana uflekana nekom tvrdokornom masnoćom, iskoristite sodu bikarbonu koju možete naneti na prljavštinu. Nakon nekoliko minuta, možete krpom ili sunđerom obrisati ostatke.

Za čišćenje stakla rerne, možete koristiti i gore navedene metode, ali da bi ste što bolje očistili staklo i dali mu sjaj, potrebna vam je aluminijumska folija. Metoda je sledeća: Uzećete limun i sodu bikarbonu i posućete njima staklo rerne. Potrebno je ostaviti petnestak minuta da dođe do reakcije, kako bi što bolje upili masnoću i prljavštinu. Zatim isečete parče aluminijumske folije i zkužvate ga da napravite oblik lopte. Potom izribajte njome staklo. Nemojte biti skeptični, aluminijumska folija dobro riba staklene površine i uz to ne ostavlja ogrebotine na njima. Na kraju procesa, obrišite vlažnom krpom staklo.

Čišćenje rešetke u rerni

Kako je rešetka iz rerne jedna od najnezgodnijih stvari za čišćenje i većina odlaže njeno čišćenje što je duže moguće, ipak postoje neki trikovi za njeno lakše čišćenje koji bi vam mogli biti od pomoći.

Dobro oribajte i dezinfikujte kadu. Potom na dno kade postavite peškire ili platna, kako biste zaštitili kadu od ogrebotina. Napravite pastu od sirćeta i sode bikarbone, kako bi premazali rešetku. Premazanu rešetku možete spustiti u kadu, a zatim sipati preko nje vruću vodu. Najbolje je ostaviti tako rešetku preko noći, jer je potreban period od nekih pet sati da pasta deluje na nju. Kada izvadite rešetku iz kade, oribajte je žicom za sudove ili četkom. Videćete kako se masnoća mnogo brže skida. Isperite je i obrišite suvom krpom.

Pored rešetke bitno je i očistiti gumu kod vrata rerne i sve one sitne delove u koje mogu da se zaglave ostaci i mrlje. Što češće čistite svoju rernu, jer na taj način štitite svoje zdravlje, a korišćenjem prirodnih sastojaka, postižete i efikasne rezultate.

Izvor: Magazin Topličanka