Održano druženje književnika „Sećanje na Andriju“

372

U Kruščiću je, u organizaciji Zadužbine Bore Latinovića i Matice rusinske, održano druženje književnika pod nazivom „Sećanje na Andriju“, posvećeno preminulom pesniku Andriji Jankoviću.

Druženje je održano u dvorištu njegove porodične kuće, a domaćin je bio sin Andrije Jankovića, Velibor Janković. Voditelj programa bio je Milorad Bulatović, a specijalni gost bio je Božidar Kalezić, istaknuti reditelj i nekadašnji urednik Dokumentarnog programa Radio televizije Srbije. Kalezić je istakao da je u srži svake ove manifestacije poezija i sva njena lepota:

„Na ovakvom jednom skupu glavna ličnost je poezija i umetnost uopšte, kao i sama čovekova potreba da se time bavi. Ljudi koji su ovde pročitali su svoje pesme i apsolutno nije potrebno da se te pesme recenziraju i da se o njima govori u kritičarskom obliku i da se meri njihova vrednost. Najveća njihova vrednost je to što je jednostavno vatra poezije koja je u svakom čoveku prisutna“.

Ovo druženje okupilo je istaknute kulturne i literarne stvaraoce iz naše opštine, a ono je podržano od strane opštine Kula, Mesne zajednice Kruščić, kao i od strane porodice i prijatelja Andrije Jankovića.