Značaj novog puta Sivac – Stapar za Zapadnobački okrug

1281

Put između Stapara i Sivca do sada je bio zemljani put i predstavljao je problem ratarima tokom jeseni. Danas kada se prođe ovom trasom, iako su radovi tek na početku vidi se da će ovaj put lokalnog karatera u skorijoj budućnosti postati jedan od onih puteva regionalnog karaktera. Cilj radova koji se sprovode nije samo olakšavanje prohodnosti ratarima i poljoprivrednim proizvođačima, već i povezivanje svih mesta Zapadnobačkog okruga.

U toku izvođenja ovih radova na ovoj deonici puta Sivac -Stapar pronađeno je sedam arheoloških lokaliteta, na delu teritorije opštine Kule i na delu teritorije opštine Sombor. Milica Hristov, arheolog – konzervator iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture ističe da se prva faza istraživanja privodi kraju i da ona podrazumeva uočavanje arheoloških objekata, koji trebaju biti istraženi, obrađeni i dokumentovani. Dok druga faza koja uskoro počinje podrazumeva pražnjenje arheoloških objekta. Pronađeno je mnoštvo pokretnih i nepokretnih predmeta iz istorije i praistorije, naselje iz eneolita, naselje iz perioda kasne antike zajedno sa nekropolom i nekoliko naselja iz srednjeg veka duž naselja, navodi Hristov.

Radovi u vrednosti od 700 miliona dinara predstavljaju najveće radove na teritoriji naše opštine, a finansirani su od strane Pokrajinske vlade, naveo je predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić. Značaj ove saobraćajnice ogleda se u tome da su ovo upravo najveći radovi na teritoriji Vojvodine u ovoj godini. Kada je u pitanju značaj saobraćajnice Miljanić ističe da ona nije značajna samo za Sivac i Stapar, odnosno opštinu Kula već i za Sombor i Apatin. Miljanić je radove danas obišao sa predsednikom Uprave za kapitalna ulaganja, izvođačem radova i direktorom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika. Cilj današnjeg obilaska bio je da se i lično uvere u kvalitet i brzinu izvođenja radova, ali i dogovore oko problema koji su sastavni deo velikog projekta kao što je ovaj i napravi plan kako da se problemi saniraju najlakše i najbrže.

Kada je u pitanju arheološki lokalitet koji je pronađen na mestu izvođenja radova Miljanić ističe da se arheološki radovi izvode paralelno sa radovima na trasi puta. On dodaje da je angažovanost velikog broja ljudi od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika koji zajednički sa Pokrajinom i Opštinom sprovode realizaciju doprinela da se radovi sprovode paralelno i da ni sa čim ne bude ugroženo ni značajno arheološko iskopavanje ni izvođenje radova na deonici puta. Predsednik je zaključio da će sve ovo rezultirati time da u oktobru kada bude sezona prikupljanja plodova sa okolnih njiva to bude neometano i da će tada ovaj put pokazati svoju pravu korist i svrhu.

Ovaj poduhvat koji puno znači u premrežavanju ovog dela Vojvodine novim saobraćajnicama, prema potrebama privrede i žitelja Sombora, Kule i Apatina, predstavlja i korist za sve vlasnike poljoprivrednog zemljišta u katastarskim opštinama kroz koje prolazi trasa.