Turizam u regionu – kuda na kupanje ovog leta?

548

Početak letnje sezone i godišnjih odmora pokreće čuveno pitanje: kuda na odmor? Ako volite da provodite vreme u prirodi i maštate o letovanju na obali jezera ili mora, može biti pravi izazov pronaći destinaciju za leto koja odgovara vašoj porodici.

crna-gora-sveti-stefan

U Srbiji i regionu postoji veliki broj zanimljivih odmarališta, od uređenih jezerskih obala preko Crnog mora do prelepog plavog Jadrana. Pored grčkog primorja, Crna Gora zauzima mesto u vrhu interesovanja domaćih turista. Kuda otputovati ovog leta i koja su letovališta najatraktivnija za boravak i predah? Pročitajte.

Crna Gora – evergreen letovanje na Jadranu

Turisti iz Srbije i regiona rado biraju za svoje letnje odredište Crnu Goru, pre svega zbog prelepog Jadranskog mora i divnih obala. Plaže duž crnogorske rivijere su uglavnom uređene, kompletno opremljene mobilijarom, a većina ima prirodan hlad borovih šuma. Ako je Crna Gora vaš izbor za letovanje ove godine, onda znate da vas na Jadranu čeka pravo opuštanje.

Bilo da se opredelite za letovanje u mondenskim odmaralištima poput Miločera i Rafailovića ili tražite mirnije dane u Perastu, Utjehi ili Šušnju, opčiniće vas prelepe plaže i autentična arhitektura. Smeštajni kapaciteti u Crnoj Gori su veliki – od hotela, preko privatnih vila i apartmana, pa lako možete pronaći smeštaj koji vam odgovara.

Za one koji traže provod i uzbudljiv noćni život Sutomore, Budva i Herceg Novi su i dalje među vodećim destinacijama. Ako pak želite boravak u mirnijem mestu, sa decom i dosta sadržaja za njihovu zabavu, onda su Čanj, Petrovac i Ulcinj idealna mesta za vas.

Letovanje po meri avanturista može se začiniti brojnim sportovima na vodi, ali i obilaskom nacionalnih parkova Skadar, Lovćen i Durmitor.

Topla i gostoprimljiva Grčka

Pored Jadrana i relativno pristupačnih cena smeštaja u Crnoj Gori, Grčka je definitivno jedno od popularnijih odredišta kada je u pitanju letovanje u regionu. Bliža odmarališta na Halkidikiju, u regiji Svetog Đorđa, kao i u Olimpskoj regiji su nešto traženija u odnosu na jonska ostrva, na primer. Mada, dosta mladih se odlučuje da leto provede na Zakintosu, Krfu ili Lefkadi upravo zbog prelepih plaža i žurki koje se na ovim ostrvima svakodnevno organizuju.

Grci važe za gostoprimljive domaćine, a većina ugostitelja na severu zemlje poznaje srpski jezik, što u velikoj meri olakšava komunikaciju i doprinosi opštem pozitivnom utisku o boravku na moru. Južno od Soluna među omiljenim mestima za odmor su Pefkohori i Polihrono (prvi prst), Nikiti, Sarti i Neos Marmaris (drugi prst), Jerisos i Uranopolis (treći prst). Dosta turista sa decom bira Olimpsku regiju za odmor i mesta kao što su Nei Pori, Leptokarija, Platamon i Paralija.

Ako putujete sa starijom decom, koja dobro podnose put – naročito su povoljne i privlačne destinacije ostrva Tasos i Evia. Za one koji žele da iskuse luksuznu Grčku pravi izbor su Krit, Skijatos i Santorini.

grčka-santorini

Letovanje na Crnom moru – jedna od povoljnijih varijanti

Bugarsko primorje je poslednjih decenija sve atraktivnije za posetu i letnji odmor, a glavni razlozi su pristupačne cene aranžmana i relativno kratko putovanje u odnosu na Grčku i Crnu Goru. Premda se po mišljenju mnogih Crno more ne može porediti sa Egejskim ili Jadranskim, bugarske plaže se ipak izdvajaju kao izuzetno uređene i pogodne za letovanje sa decom.

Među popularnijim letovalištima su Nesebar, Sunčev Breg i Obzor, gde ima mnogo zabavnih i sportskih sadržaja na samim plažama. Takođe, turiste privlači uzbudljiv noćni život, veliki broj barova, kafića i restorana, kao i kulturno-istorijske znamenitosti poput Starog grada u Nesebru. Na izvestan način, Bugarska je idealna destinacija i za mlade i za starije, jer u svakom primorskom gradu ima široku ponudu smeštaja, zanimljiv provod i različite istorijske lokalitete vredne obilaska.

Jezera u Srbiji – odlična alternativa za more

Ako vam finansije, vreme ili obaveze ne dozvoljavaju da letujete van srpskih granica, postoje odlična kupališta u zemlji koja su dostupna za duži i kraći odmor. Naročito atraktivne destinacije za kampovanje i kupanje su Srebrno i Palićko jezero, kao i jezera u zapadnoj Srbiji – Zlatarsko, Zaovinsko i Perućac. Na istoku su među posećenijim Bovansko i Borsko jezero, dok je na jugu definitivno najpoznatije Vlasinsko.

Možete isprobati “Kragujevačko more”, odnosno Šumaričko jezero ili pak odmoriti na Ribarićkom jezeru kod Novog Pazara. Manje poznata, ali i ipak za kupanje lepo uređena su još i Krajkovačko i jezero Ćelije u okolini Niša i Kruševca. U Vojvodini je naročito zanimljivo za posetu Ljubičasto jezero u selu Pačir.

Odmor na jezeru je idealan za sve koji žele da izbegnu gužve u primorskim gradovima. Na srpskim jezerima uglavnom nema mnogo buke, restorana, kafića i uopšte sadržaja koji su tipični za letovališta na moru. Dakle, ako želite odmor na kom se sunčate, kupate, šetate, pecate ili kampujete, bilo koje jezero je pametna ideja.

Ohrid – letovanje u Makedoniji

Ohridsko jezero je jedno od najlepših na Balkanu i definitivno među popularnijim destinacijama za odmor. Zbog čiste vode i prelepih plaža neretko se naziva makedonskim morem. Međutim, nisu samo zanimljivi sportski i zabavni sadržaji na samom jezeru oni što privlači turiste iz celog regiona na Ohrid.

Romantične uličice starog grada, autentična pijaca, zanatske radnje i restorani duž šetališta daju ovom mestu posevan šarm. Ovde možete isprobati neka od najukusnijih nacionalnih jela, kupiti suvenire ili jednostavno uživati u šetnji do Samuilove tvrđave ili neke od brojnih crkava. Naime, na Ohridu se nalazi čak 365 pravoslavnih hramova, zbog čega Makedonci često kažu kako imaju crkvu za svaki dan u godini.

Letovanje u Ohridu je prilika da vidite Biljanine izvore iz čuvene narodne pesme, Antički teatar, izvor Crnog Drima i Zaliv kostiju, muzej na vodi sa rekonstrukcijom sojenica iz praistorijskog doba.

Na kraju, izbor destinacije za letovanje uvek zavisi od vaših afiniteta i budžeta. Razmislite da li biste radije proveli aktivne dane na nekom od jezera, dinamičan odmor na Jadranskom moru ili mirno izležavanje na grčkim i bugarskim plažama. Opuštanje vas čeka u nekom od omiljenih letovališta i kampova, a vaše je samo da izaberete mesto koje vam najviše odgovara.

Izvor: Magazin Topličanka