PROGLAŠENI POBEDNICI PETOG RAVNO SELO MEĐUNARODNOG FESTIVALA DEBITANTSKOG FILMA – Laureati “Dženga – Čudna igra” i „Zlatni dečko”

239

Ravno Selo Međunarodni festival debitantskog filma održao se ove godine od 30. juna do 3. jula. Tokom četiri dana prikazano je 28 filmova u tri takmičarska programa, a festival je bio domaćin likovne kolonije i održana je promocija knjige “Nemanjići: biografija” Luke Minčete. Održana su dva sjajna koncerta filmske muzike u Ravnom Selu i Novom Sadu, a gosti festivala bili su brojni umetnici. Na zatvaranju festivala nastupili su etno grupa “Trn” i hor kulturnog centra “Bački pevači”.

Gost selektor glavnog programa i ove godine je Dragan Jeličić, dok je za dokumetarni program zadužen Igor Toholj. I ove godine domaćin festivala je Akademija umetnosti Novi Sad, a njihovi gosti su bile kolege sa Fakulteta  dramskih umetnosti u Beogradu. Dodeljene su i diplome učesnicima filmske radionice za đački film snimljen u Ravnom Selu. Na festivalu je održana i svetska premijera domaćeg filma “Dženga – čudna igra” Nikole Končarevića. Prikazan je i film koji pokazuje kako će izgledati Dom kulture čija je izgradnja pri kraju, “Biće veliki, prostran i otvoren za sve kreativne ljude, ne samo iz Ravnog Sela”, izjavio je na zatvaranju festivala Lazar Ristovski.

Žiri je zasedao u sledećem sastavu: stručni žiri – reditelj Dragan Marinković (predsednik), glumica Vanja Milačić i glumac Pavle Jerinić; žiri publike: organizatorka kulturnih dešavanja Maja Maraš (predsednica), sekretar mesne zajednice Ravno Selo Vuk Jevtović i bibliotekarka Marija Bognar; dramaturg Ivan Velisavljević je predsednik jednočlanog žirija dokumentarnog programa “Kratkih 100 minuta” a rediteljka Aleksandra Štifanić je predsednica jednočlanog žirija selekcije studentskog filma.

Dodeljene su sledeće nagrade:

 

  • Plaketa Prvi metar za najbolji omladinski film dodeljena je filmu „VELIKANI“ u režiji Milorada Savanovića. U istoj kategoriji dodeljeno je specijalno priznanje  filmu “ANIMUS” , rediteljke Milice Spasojević (FDU), nagradu je primio Đorđe Galić, glavni glumac filma.
  • Nagradu u kategoriji kratkih dokumentarnih filmova „Kratkih 100 minuta“ osvojio je film „ZA VIKEND GAJBI LASTOM” u režiji Danila Lazovića. U ovoj kategoriji specijalno priznanje osvojio je film “Just a Guy”, režija Shoko Hara.
  • Zlatni klip za najbolji film po izboru publike osvojio je film “DŽENGA – ČUDNA IGRA” u režiji Nikole Končarevića, nagradu je primila producentkinja Maja Popović.
  • Gorki list nagradu za najboljeg mladog glumca osvojio je DENIS MURIĆ za ulogu DENISA MARKOVIĆA u filmu “ZLATNI DEČKO”, nagradu je u ime glumca primio reditelj Ognjen Janković.
  • Zlatni klip za najbolji film festivala pripao je ostvarenju “ZLATNI DEČKO” reditelja Ognjena Jankovića.

 

  • Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta pripao je francuskom reditelju MANUELU ŠAPIRO, za film “ HRONIKA NASILJA”. Laureat se javio putem video obraćanja.

Tradicionalno se održao i propratni program “Filmić” – novosadska smotra mladalačkog filma koji vodi profesor Slobodan Popov, i filmska radionica koju vodi glumica Lora Đurović.

Festival se održao uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film, uz podršku partnera: Gorki list, Voda Voda, Dorf, Novi Trejding Novi Sad, Turistička organizacija opštine Vrbas.