Održana manifestacija “Ivanjsko cveće“ u Sivcu

552

Proteklih dana u Sivcu je održan 23. po redu Festival „Ivanjsko cveće“ - čuvar tradicije vojvođanskih Srba starosedelaca. Festival je počeo otvaranjem izložbe slika: Srpske narodne nošnje Bačke, Banata i Srema, a čast da otvori izložbu pripala je direktorki Vera Golubović. Nakon toga, u plavoj sali sivačkog Doma kulture poznati somborski književnik David Dako Kecman je i zvanično otvorio Festival „Ivanjsko cveće“. O staroverskim običajima o Ivanjdanu govorio je Slobodan Vukobratović, dok je predavanje na temu „Srpske narodne nošnje Bačke, Banata i Srema“, koje su ujedno i tema i izložbe održao diplomirani etnolog Damir Šipovac. Čitavo predavanje je bilo praćeno pesmom i zvicima gajdi.

Drugog dana Festivala „Ivanjsko cveće“ na platou ispred sivačkog Doma kulture bio je postavljen izložbeno-prodajni štand starih zanata, dok je u porti crkve Svetog oca Nikolaja bilo organizovano pletenje ivanjskih venaca. Poslednjeg dana ove manifestacije u velikoj sali Doma kulture u Sivcu održan je svečani koncert čuvara tradicije vojvođanskih Srba starosedelaca na kojem su nastupala kulturno-umetnička društva „Soko“ iz Inđije i „Pionir“ iz Zrenjanina, Omladinsko kulturno-umetničko društvo „Sveti Sava“ iz Nove Pazove, kao i Folklorni ansambl Doma kulture Sivac. Pored mnogobrojnih zvanica i posetilaca ovoj svečanosti je ispred lokalne samouprave prisustvovao i predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić.

Manifestacija sa ciljem negovanja folklornog stvaralaštva Srba starosedelaca u Vojvodini bila je održana pod pokroviteljstvom Opštine Kula.