Uručeni ugovori u cilju energetske efikasnosti i uštede

470

Komisija za energetsku sanaciju nedavno je usvojila konačnu rang listu, a nakon toga je Opštinsko veće donelo konačnu odluku koja se tiče građana koji su ispunili uslove Javnog poziva povodom subvencija za nabavku i instalaciju kotlova na prirodni gas i drveni pelet. Potpisivanje Ugovora i svečano uručenje održano je danas u velikoj sali Skupštine opštine Kula.

Ugovore je podelio predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, koji je iskoristio priliku da se zahvali svim sugrađanima koji su konkurisali i time pokazali da je probuđena ekološka svest kod Kuljana, ali je dodao da ekologija nije jedini benefit ovakvih investicija, već da je tu prisutna i finansijska ušteda koja će biti sasvim realan splet okolnosti nakon promene načina grejanja. Miljanić je prisutnima predočio i detalje konkursa koji se odnosi na ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe i unapređenje termotehničkog sistema. Predsednik je dodao da zakonska regulativa omogućava da građani potpišu ugovor sa EPS-om i proizvode struju i da na kraju meseca plate samo onu razliku između proizvedene i potrošene struje i to je jedna novina od ove godine.

Jedan od Kuljana koji je danas potpisao Ugovor, Vuk Kovijanić, istakao je da se ranije grejao na ugalj i na gas, te da će ova subvencija dosta monetarno značiti kada je u pitanju promena načina grejanja u njegovom domaćinstvu. Kovijanić, je dodao da će iduće godine probati da konkuriše i za solarne panele.“

Nešto više o samom odzivu, kao i o benefitima koje nosi realizacija ovog konkursa Suzana Musić, energetski menadžer opštine Kula, istakla je:

„Ministarstvo za zaštitu životne sredine početkom godine je raspisalo konkurs za zamenu individualnih ložišta, tako da naša opština učestvuje i tu smo dobili značajna sredstva. Ukupno je dodeljeno tri miliona dinara i i opština Kula finansira sa dva miliona dinara, što znači da je ukupno pet miliona dinara opredeljeno po ovom konkursu. Konkurs je bio raspisan i bilo je 102 prijave, a od toga je 65 građana dobilo kotlove na gas i jedan na biomasu. Mi smo zadovoljni odzivom i trebali smo možda još više sredstava uložiti u sve to, međutim u toku je konkurs za energetsku efikasnost Ministarstva rudarstva i energetike, tako da su se građani i na taj konkurs prijavljivali za kotlove na gas i za sve ostale mere koje su bile predviđene. Ja sam zadovoljna odzivom, kao i svi mi u Opštinskoj upravi, jer naša opština radi na unapređenju energetske efikasnosti. Apelujemo na građane da učestvuju na ovim konkursima, jer to doprinosi uvećanju njihovog kućnog budžeta i ujedno se doprinosi očuvanju životne sredine“.

Nakon podele ugovora predsednik opštine istakao je da su mere koje su i prošle godine pokazale pun efekat i pokazale se kao dobre mere jesu one kojima opština zajedno sa ministarstvom subvencioniše deo sredstava za zamenu savremenih kotlova na gas koji su i efikasniji i ekološki ispravni, ili PVC prozora, kao i postavku izolacije. Miljanić je dodao:

“Ove godine ta sredstva su duplirana, tako da očekujemo duplo više i korisnika. Ovo je deo jedne celokupne energetske politike, i ne samo energetske efikasnosti koju opština Kula sprovodi, nego i kada je ekologija u pitanju. Javnom sektoru je opština Kula montirala 11 kotlarnica na gas, kako u školama i vrtićima, tako i u domovima kulture i zgradi opštinske uprave. Na taj način je potpuno eliminisana emisija uglja i mazuta, a ostalo je još nekoliko objekata da se završe tokom sledeće godine i tada će biti, ekološki gledano, pređeno na jedan ispravni energent. Praktično ovoga meseca očekujemo da se potpiše ugovor, a početkom školske godine da se postavi solarna elektrana na OŠ „Isa Bajić“. Paralelno sa tim se rade projekti za ostale objekte i potom ćemo, krajem ove i početkom naredne godine, odraditi još nekih desetak objekata u našoj opštini, gde opet želimo da sve javne ustanove proizvode takozvanu zelenu energiju za njihove potrebe.“

Predsednik opštine zaključio je da se sprovođenjem ovakvih mera na nivou opštine ostvaruju ciljevi i energetske efikasnosti ali i ekologije.

Zainteresovanost građana za javni poziv je bila velika, a lokalna samouprava će u narednim godinama pratiti trend rasta zainteresovanosti građana kako bi svako domaćinstvo moglo da se priključi očuvanju ekologije, povećanju energetske efikasnosti, ali svakako i monetarnoj uštedi.