Dobar kvalitet vode na kupalištima u Somboru, Apatinu, Kuli i Odžacima

384

Sezona na javnim kupalištima uveliko traje, a dobar kvalitet vode je među najvažnijim uslovima za sezonu. Kvalitet vode u Somboru, Apatinu, Kuli i Odžacima vrši Zavod za javno zdravlje Sombor, a kupači kažu da su zadovoljni kvalitetom vode.

„Nisam još išla na kupanje, kažu da je na Štrandu voda drugog kvaliteta i da je bezbedna za kupanje“, kaže jedna Somborka, dok drugi Somborci dodaju da ipak najviše vole da idu u Banju „Junaković“ jer im je tamo čisto, uredno i ima mnogo bazena.

Zavod za javno zdravlje Sombor kontroliše površinskui vodu u okviru programa „Brige za javno zdravlje“, zajedno sa gradom Somborom. Analize se vrše jednom nedeljno.

„Jedina analiza koja je odskakala od druge klase je bila kvalitet vode na vikend naselju „Korlatoš“ nije bilo preporučeno kupanje, međutim već u narednom uzorkovanju smo potvrdili da se kvalitet vratio u drugu klasu, pa je voda mogla da se koristi za kupanje. U opštini Kula, voda je mikrobiološki bila neispravna na Malom Staparu i tamo nije preporučljivo kupanje. U Apatinu su poslednje analize pokazale da u rukavcu, kod „Plave ruže“ i na živom Dunavu kvalitet vode nije bio u okviru druge klase, zato što su iskočili određeni mikrobiološki parametri I voda nije preporučljiva za kupanje na ovim lokacijama. Na „Pčeli“ u Kupusini je voda bila u redu. Na mestima gde nije preporučljivo kupanje postoji povećan rizik da kupači dobiju neki od zdravstvenih problema kao što su stomačni problem ili infekcija spoljašnjeg ušnog kanala“, objasnila je za RTV Vojvodine dr Jelena Zelić, specijalista higijene u ZZJZ Sombor.

U toku jula meseca površinske vode su se kontrolisale tri puta, a tako će biti i tokom meseca avgusta.

Izvor: rtv.rs