Uručena oprema za rad u okviru projekta samozapošljavanja

388

Svečanost povodom dodele opreme za rad u okviru projekta podrške samozapošljavanju organizovana je u holu Pionirskog doma u Kuli.

Zahvaljujući ovom projektu, lica iz kategorije teže zapošljivih imaće priliku da se okušaju u svetu preduzetništva i da svojim radom steknu lični dohodak. Domaćini dodele bili su Opština Kula i Udruženje za pomoć MNRO „Plava ptica“. Predsednik Opštine Kula, Damjan Miljanić, istakao je da ovakvi programi imaju direktan značaj, kako za lokalnu sredinu putem smanjenja nezaposlenosti, tako i za pojedince koji će dobiti šansu da svojim radom doprinesu sopstvenom standardu:

„Pomoć države i ministarstva i opštine Kula nikada nije bila upitna za siromašne porodice i za socijalne slučajeve, ali ovaj program se izdvaja time što zapravo nije ona klasična pomoć nego je obuka i opremanje tih porodica da samostalno privređuju i mislim da je to jedan mnogo humaniji pristup i trudićemo se da i u narednom periodu dalje ovakve programe realizujemo jer ovakvi programi njima omogućavaju da dostojanstveno žive. Neće živeti od socijalne pomoći već se sopstvenim radom sebi obezbediti sredstva za život i time će biti obučeni i opremljeni za rad, što jeste i direktna korist za lokalnu samoupravu, pošto će doći do smanjenja nezaposlenosti.“

Projekat je realizovan uz podršku Stalne konferencije gradova i opština. O očekivanjima kada je sam ishod i realizacija u pitanju, ali i o ulozi Stalne konferencije gradova i opština nešto više rekao je Aleksandar Popović, menadžer projekta ispred ove organizacije:

„Ovo zaista jeste jedna svečana prilika i imamo konačno nešto konkretno da ponudimo vašim sugrađanima, a to je oprema koju dodeljujemo. Ovaj projekat se zove „Inicijativa za inkluziju“ i sprovodi se u okviru programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa“ koju sprovodi GIZ i, osim u Kuli, prisutan je u još devet opština. Ovo je deo koji se odnosi na samozapošljavanje, dakle u pitanju je dodela opreme korisnicima koji sami započinju svoj biznis i unapređuju svoje poslovne ideje. Imamo i programe samozapošljavanja i dokvalifikacije, tako da se znatno olakšava zapošljavanje onih kategorija stanovništva koje važi za teže zapošljivo. Drago mi je da sam ponovo u Kuli i imam velika očekivanja i nadanja kada je u pitanju krajnja realizacija ovog programa.“

Neizostavni deo čitave ove priče je Udruženje „Plava ptica“. Direktor udruženja, Marko Košutić, objasnio je šta se očekuje od korisnika ovih sredstava i istakao je da je veoma zadovoljan što su dobili mogućnost da svojim radom obezbede sebi materijalnu sigurnost:

„Mi vodimo onaj programski deo projekta, dakle saradnju sa korisnicima. Konkretnije, pomagali smo u izradi biznis planova i obuku svih lica za zapošljavanje i samozapošljavanje. Ovo je druga komponenta lica dobijaju opremu koja je predviđena njihovim biznis planom. Osim ovde viđene opreme, montirana su i dva plastenika u Sivcu zarad plasteničke proizvodnje. Zahvaljujući uštedi sredstava, još dva biznis plana će biti realizovana, što je odlično i negde krajem ovoga meseca očekujemo i formiranje socijalnog preduzeća, gde će raditi Romi i povratnici po readmisiji“.

Suština jednog ovakvog programa kao što je „Lokalna inicijativa za uključivanje na tržište rada u opštini Kula“ jeste motivacija lokalnog, dugoročno i teže zapošljivog stanovništva da se uključe u rad i da dobiju priliku da postanu produktivni članovi zajednice. Trimeri za košenje, oprema za održavanje higijene prostorija, brusilice samo su neke od alatki kojima će budući korisnici trasirati svoj put ka finansijskoj sigurnosti i materijalnom situiranju.