NE POBEĐUJE SILA, NEGO UM I TEHNIKA! Nikola Joksović iz Sivca, jedan je od najperspektivnijih MMA boraca na Balkanu

936

DEVET mečeva - osam pobeda, a poslednja spektakularna! To je dosadašnji skor Nikole Joksovića (27), jednog od najperspektivnijih MMA boraca na Balkanu.

Izvor: novosti.rs

Nikola je krajem jula u superborbi na priredbi regionalne MMA organizacije FNC u Zaboku kraj Zagreba trijumfovao nad iskusnim Brazilcem Karlom Praterom (41), kojem je to bio 59. meč u karijeri, a pre okršaja sa Joksovićem nanosio je poraze najpoznatijim svetskim imenima ovog sporta.

Tihi momak iz Sivca kod Kule trostruki je amaterski prvak Srbije u A klasi, a pre četiri godine je odlučio da se otisne u profesionalne vode.

– Video sam da mi to ide i osetio da imam srce da uđem u kavez. Veliki je pritisak tući se pred 10.000 ljudi i pred kamerama, ali se u žaru borbe na to zaboravi – ističe Nikola.

Prvi profi-meč imao je u Brčkom, a treći u Mađarskoj, oba protiv tamošnjih takmičara.

Pet borbi je nanizao u Srbiji, u kojima je imao tri domaća i dvojicu rivala iz Slovenije.

Prvi poraz doživeo je u martu ove godine u Parizu od Francuza Karima Rabeija, ali mu je, kako kaže, to iskustvo bilo dragoceno, jer je nastupio u najprestižnijoj francuskoj i jednoj od najboljih svetskih MMA organizacija.

– Ušao sam u taj meč s nepotpuno saniranom povredom, ali sam posle toga bio dodatno motivisan za duel sa Brazilcem, s kojim sam „odradio“ sve tri runde da bih osigurao pobedu – napominje Nikola, koji je prethodnih sedam trijumfa upisao iz „prekida“ – tri nokautom i četiri polugom. Posle susreta sa Praterom, nosiocem najvišeg, crnog pojasa brazilskog džiju-džicua (BJJ), Nikoli je dodeljen stepenicu niži braon pojas.

Joksović, koji je trenirao najpre košarku, a potom jednu godinu kik-boks, otkrio je MMA u Constrictor Fight Team klubu u Kuli, gde ga je u tajne ovog sporta uveo Dejan Tešić.

– Privuklo me je to što MMA (Mixed Martial Arts), kako i sam naziv kaže, predstavlja mešovite borilačke veštine – klasičan boks, tajlandski boks, rvanje, brazilski džiju-džicu i džudo. To je sport u kojem ne pobeđuje sila, nego mozak i tehnika – naglašava Nikola.

Koliko je posvećen MMA sportu, svedoči to što je, posle prelaska u profesionalce, godinu dana putovao iz Sivca na treninge u 70 kilometara udaljeni Novi Sad. Pošto je to bio velik napor i izdatak, iznajmio je stan u Novom Sadu, gde dva puta dnevno trenira u klubu „Car Dušan Silni“ sa trenerom Nemanjom Miloševićem.

– Jubilarni, deseti meč čeka me u decembru, a cilj mi je da se takmičim u američkoj organizaciji UFC (Ultimate Fighting Championship), najjačoj na svetu, koja predstavlja najbolje rangirane borce – poručio je Nikola.

MAMA STREPI

RODITELJI podržavaju Nikolu u bavljenju MMA, s tim što bi, veli, majka volela da on samo trenira, a ne i da se bori.

– S druge strane, ćale se potpuno „primio“ na MMA i prati me na svakom meču – kaže Nikola.

SEZONAC U ITALIJI

NIKOLA navodi da je MMA skup sport i da od jedne pobede zaradi toliko da može da preživi dva meseca. Zato svake godine odlazi na sezonski posao u Italiju, gde će i ove jeseni brati jabuke.

Izvor: novosti.rs