Održana sednica Saveta Zapadnobačkog okruga u Kuli

227

Juče je u svečanoj sali opštine Kula održana sednica Saveta Zapadnobačkog upravnog okruga, a kojom je predsedavao načelnik okruga, Goran Nonković.

Sednici je pored članova Saveta, načelnika okruga, gradonačelnika grada Sombora, predsednika opština Kule i Apatina i zamenika predsednika opštine Odžaci prisustvovao i direktor JKP „Regionalni centar za upravljanje otpadom Rančevo“.

Na sednici su članovi Saveta predstavili izveštaje o aktuelnim infrastrukturnim projektima na teritoriji Zapadnobačkog upravnog okruga čiji su nosioci jedinice lokalnih samouprava. Načelnik okruga predočio je detalje o statusu i aktivnostima po pitanju planske i projektno- tehničke dokumentacije brze saobraćajnice, tačnije deonice od graničnog prelaza Bački Breg opštine Kula; projekta nautičkog turizma i marine; primene uredbe o uslovima za plovidbu i pravilima plovidbe na unutrašnjim vodama i posledično oformljenje lučkog područja i međunarodnog putničkog pristaništa na Dunavu kod Bezdana; putničkog železnčkog saobraćaja na deonici Sombor – Vrbas.

Nakon izlaganja zaključeno je da svaki projekat, bez obzira koja od jedinica lokalnih samouprava je nosilac, ima pozitivne refleksije na ostale samouprave na teritoriji okruga.

Prisutni su upoznati i sa fazom u kojoj se nalazi JKP „Regionalni centar za upravljanje otpadom Rančevo“. Detalje ovog projekta predstavio je direktora JKP koji je tom prilikom izjavio da je Evropska banka za obnovu i razvoj, kao finansijer ovog projekta vrednog 34 miliona evra, angažovala konsultanta čiji je zadatak da pripremi dokumentaciju za Javnu nabavku izvođača radova. Očekuje se da ova Javna nabavka krene sa realizacijom početkom naredne godine, a da se sa radovima otpočne već s početka proleća.