U Vrbasu oko trećina testiranih pozitivna na Kovid 19

441

Epidemiološka situacija u opštini Vrbas slična je kao i u drugim vojvođanskim opštinama, a oko trećine pregledanih pozitivno je na Kovid 19.

Izvor: pixabay.com

Prema poslednjim podacima, u Kovid ambulanti u Domu zdravlja u Vrbasu tokom dana pregleda se i do sedamdeset pacijenata, od čega je pedeset prvih pregleda. Oko dvadeset pacijenata dnevno pozitivno je na Kovid 19.

Prema rečima šefice Kovid ambulante u Vrbasu Suzane Bogić Banović u proteklom periodu došlo je i do promene u kliničkoj slici zaraženih, te je manje pacijenata sa upalama pluća, a više onih sa simptomima u gornjim disajnim organima, poput grebanja u grlu, kašlja, curenja iz nosa.

Više pacijenata žali se na povećanu temperaturu, malaksalost i glavobolju, ali se većina leči na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Radno vreme Kovid ambulante u Domu zdravlja u Vrbasu je svakog dana od osam do dvadeset dva časa, a testiranja su do dvadeset časova.

U Domu zdravlja u Vrbasu građanima je dostupna i četvrta doza vakcine, a paralelno se obavlja i vakcinacija prvom, drugom i trećom dozom. Na raspolaganju su vakcine proizvođača Sinofarm i Fajzer, a imunizacija je moguća svake srede od osam do dvanaest časova na Odeljenju opšte prakse.

Izvor: rtv.rs