Posao i novi početak za socijalno ugrožena lica

918

Na nedavno održanoj svečanosti koja je održana u holu Pionirskog doma u Kuli uručena je oprema za rad teže zapošljivim licima. Jedna od poenti projekta iza kojeg stoje GIZ, Plava ptica i Opština Kula jeste samostalan, dostojanstven i radno fokusiran život socijalno ugroženih ljudi.

Ekipa Ku televizije imala je priliku da poseti nekoliko ovih lica, kojima su ova sredstva za rad umnogome olakšala život i olakšala put do egzistencije. Miroslav Đuderija i Slobodan Novaković odlučili su se za posao održavanja površina koje su zarasle i kojima je potrebno održavanje. Obojica su veoma zahvalni što su dobili mogućnost da, zahvaljujući dobijenim mašinama, samostalno privređuju i da ne zavise od nikoga sem od svog rada i truda:

„Značaj je ogroman, s obzirom da smo dobili sredstva za rad pomoću kojih mi možemo da povećamo obim posla. Uspevamo da ispratimo svaki poziv za rad, međusobno odlično sarađujemo i dopunjujemo se kada je to potrebno, s obzirom da smo i privatno veoma dobri prijatelji. Dugujemo veliku zahvalnost Crvenom krstu, Plavoj ptici i opštini Kula na pruženoj šansi, a mi ćemo tu šansu iskoristiti na pravi način“.

Marija Selinger odlučila je da unapredi posao u kojem već ima iskustva, te je tako dobila sredstva za održavanje higijene unutar prostorija. Posla ima sve više, te su usisivači i ostala oprema itekako dragoceni u ovom momentu za nju:

„Od opreme sam dobila usisivače koji mi olakšavaju posao koji sam obavljala i pre ovog projekta. Svi znamo da ručno ribanje nije jednako efikasno kao kad je u pitanju rad sa mašinom, te je unapređenje, kako mog ličnog angažmana, tako i celokupnog rada uopšte, krajnji scenario, što me veoma raduje i nastaviću i dalje sa uspehom da obavljam ovu delatnost“.

Suština jednog ovakvog programa jeste motivacija lokalnog, dugoročno i teže zapošljivog stanovništva da se uključe u rad i da dobiju priliku da postanu produktivni članovi zajednice. Prikazana oprema samo je jedan deo alatki kojima će budući korisnici trasirati svoj put ka finansijskoj sigurnosti i materijalnom situiranju.