SVI VAS KRITIKUJU KAD OVAKO JEDETE, A TO JE NAJBOLJE ZA ZDRAVLJE: Pomaže da SMRŠATE, ubrzate varenje i sprečite bolove

319

Ako niste znali koji položaj je najbolji za jedenje, evo odgovora!

Izvor: mondo.rs

Indijci imaju jednu naviku tokom jedenja koja je Evropljanima potpuno strana, a koja se ispostavila kao veoma korisna za zdravlje. Po tradiciji, oni jedu praktično na podu, sedeći u „turskom sedu“. Upravo se ova poza ispostavila kao veoma dobra.

Za razliku od Evropljana, pa čak i velikog dela svojih sunarodnika koji sede za trpezarijskim stolom kad jedu, Indijci tradicionalno ručaju na podu sa prekrštenim nogama. Osim njih, mnoge istočne i jugoistočne azijske kulture takođe prate istu tradiciju, a postoji valjan razlog za ovu praksu koji je podržan od strane zdravstvenih stručnjaka.

Evo nekoliko značajnih razloga zašto bi trebalo da jedete kao Indijci i sedite prekrštenih nogu na podu:

  1. Pomaže u gubitku težine – Sedenje na podu, a zatim ustajanje ili da se odloži tanjir ili da se dopuni, znači da se krećete i dok jedete što pomaže da se bolje reguliše cirkulacija. Takođe pomaže u gubitku težine i efikasan je način da se opustite i umirite um, čime sprečavate prejedanje.
  2. Poboljšava držanje – Sedenje prekrštenih nogu na podu je kao izvođenje joga asane. Ovaj položaj pomaže da uspostavite dobro držanje, stavljajući leđa i kičmu u uspravan položaj. Daje fleksibilnost i jača kosti donjeg dela tela.
  3. Poboljšava varenje – Ovaj položaj pomaže varenju i podstiče regulaciju probavnih sokova koji podržavaju zdravje celog organizma. Takođe pokreće stmačne mišiće koji regulišu lučenje želudačne kiseline.
  4. Opušta um – Ovaj položaj je idealan za meditaciju i pomaže u oslobađanju od stresa tako što održava um opuštenim i mirnim.

Izvor: mondo.rs