Narodna biblioteka Kula raspisala likovni i literarni konkurs

275

Narodna biblioteka Kula je, sada već, tradicionalno raspisla likovni i literarni konkurs u okvirumanifestacije ''Mesec knjige''. Literarni konkurs se raspisuje u tri kategorije: uzrast od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, uzrast od petog do osmog razreda osnovne škole, srednjoškolski uzrast. Dok se Likovni konkurs sa raspisuje u četiri kategorije: predškolski uzras, uzrast od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, uzrast od petog do osmog razreda osnovne škole, kao i za srednjoškolski uzrast.

Vesna Jakovljević Oparnica, je ispred Narodne biblioteke Kula istakla značaj ovakvih konkursa kojima se deci daje odskočna daska za izlazak iz zone konfora, i ujedno i podržao njihov stvaralački izražaj i na nekim ozbiljnijim konkursima. Ona je navela da je važno da se mladima pruži prilika da se kulturno izraze i da znaju da na konkurse ne moraju nužno da učestvuju samo ona deca koja su natprosečno talentovana, već svi oni koji osećaju potrebu za ovakvim umetničkim izražajem. “Negovanje jezika je značajan deo nacionalnog identiteta- kao zastava, kao himna, kao teritorija, kao nacion“- zaključila je Oparnica Jakovljević govoreći o literatnom konkursu. Kada je reč o likovnom konkursu, radove će selektovati i pružiti zainteresovanim sve potrebne informacije Nikolina Šćekić Karabasil, istoričar umetnosti.

Pored ova dva konkursa u okviru “Meseca knjige“ iz ove kulturne institucije podsećaju da je u toku i foto- konkurs “OkulaR“ koji ima za cilj da okupi sve ljubitelje fotografije iz naše opštine, koji će kroz svoj objektiv preneti svoju impresiju našom okolinom.

Biblioteka nije samo u službi pozajmljivanja knjiga, već ima cilj da se neguje i ljubav prema umetnosti, a Narodna biblioteka Kula teži svojim aktivnostima da čak i kod onih najmlađih probudi upravo tu svest i ljubav i podrži ih u umetničkom izražavanju.