LAG SRCE BAČKE PREDSTAVLjEN NA PRVOM LAG EKSPO

121

Sajam Lokalnih akcionih grupa pod nazivom LAG Ekspo, prvi put je organizovan u zemljama Zapadnog Balkana, u Severnoj Makedoniji. 23. i 24. septembra predstavnici LAG-ova i LAG inicijativa Sevarne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Albanije, Kosova* i Bosna i Hercegovina, okupili su se da razgovaraju i razmene iskustva vezana za implementaciju LIDER pristupa.

Pored diskusija i zanimljivih prezentacija makedonskih LAG-ova (“Bojmija”, “Maleš-Pijanec”, “Belasica-Ogražden”, “Aber 2015” i “Plačkovica”), hrvatskih LAG-ova “Izvor” i “Cetinska Krajina”, predstavljen je i model rada i delovanja LAG “Srce Bačke” sa sedištem u Kuli.
U svom izlaganju u panel diskusiji na temu funkcionisanja lokalnih akcionih grupa Bojan Kovač menadžer LAG “Srce Bačke” istakao je značaj i potrebu podrške lokalnih samouprava organizacijama za teritorijalni ruralni razvoj i kao primer dobre prakse naveo odnos opštine Kula prema LAGu. “Uz podršku lokalne samouprave, mi smo otvorili prodavnicu lokalnih proizvoda i ručnih radova u Kuli, našim preduzetnicima, poljoprivrednicima i udruženjima omogućavamo lakši plasman proizvoda i pojavljivanje na manifestacijama i sajmovima, a namera nam je da stvorimo prepoznatljiv brend “Iz srca Bačke” koji će biti garant kvaliteta proizvoda iz naše sredine. Paralelno sa tim pomažemo lokalnim akterima u pisanju i realizaciji projekat i učestvujemo u realizaciji lokalnih manifestacija koje organizuju turističke organizacije opštine Kula i Vrbas.” naveo je između ostalog Kovač.

Događaj su zajednički organizovali Balkanska mreža za ruralni razvoj BRDN, Mreža za ruralni razvoj Severne Makedonije i 5 makedonskih LAG-ova, dok je događaj finansijski podržan od strane švedske razvojne organizacije We Effect i USAID Program za razvoj zajednice.