Na Panonskom vašaru u opštini Vrbas više od 1.300 učesnika

441

Na Panonskom vašaru koji se održava u na platou ispred Kulturnog centra Vrbas, od 23. do 25. septembra učestvuje 84 sastava sa 1.326 članova, iz više od 30 vojvođanskih opština. U okviru Panonskog vašara održava se 13. po redu Festival dečijih izvornih ansambala i 43. Festival folklornih tradicija Vojvodine, koji je otvorila Tijana Aleksić, zamenik predssednika opštine Vrbas.

– Tokom tri dana, od petka 23, do nedelje 25. septembra, Vrbas je nesumnjiva prestonica folklora. Vrbas je prestonica igre i pesme. Vrbas je prestonica vojvođanske i srpske tradicije. Negujući različitost mi afirmišemo zajedništvo. Slaveći nasleđe prošlosti, mi popločavamo puteve budućnosti. Činjenica koja me posebno raduje, i koja ukazuje da folklor, kao jedan od glavnih segmenata naše kulturne baštine, ima dobru budućnost, jeste broj učesnika na oba festivala – rekla je Aleksićeva.

Ona je istakla da je Vrbas domaćin nekoliko značajnih kulturnih manifestacija.

– U našoj opštini održava se Festival poezije mladih, Nevenov festival dece pesnika, Internacionalnog festivala sviranja na tradicionalnim instrumenatima, svetkovine „Dani žetve“ i „U čast novog hleba“, Junski festival Vrbas, koji predstavlja najvažniju turističku menifestaciju tog tipa u ovom delu Bačke. Vrbas je jedini grad koji ima spomenik guslama. I zato sa sigurnošću mogu da kažem da je opština Vrbas centar očuvanja tradicije i kulturnog nasleđa – zaključila je Aleksićeva.