Odjeci “Beri biznis foruma”: Bobičasto voće učvršćuje saradnju odgajivača Srbije i Holandije

66

Proizvodnja bobičastog voća koje se u Srbiji gaji na 36.000 hektara ima uzlazni trend, a očekujemo da razmena iskustava i znanja na drugom “Beri biznis forumu” tome dodatno doprinese, poručila je pomoćnica ministra poljoprivrede Vedrana Ilić otvarajući jednodnevni regionalni forum čiji je partner privreda Holandije.

Izvor: agrofin.rs

Istakla je da je malina najvredniji izvozni prehrambeni proizvod Srbije, da se gaji na 21.000 hektara, kao i da se od ukupnog roda samo dva odsto ostaje u Srbiji dok ostalo konzumiraju građani zemalja Evropske Unije.

Ambasador Holandije Jost Reintjes ocenio je da je za njihovu zemlju saradnja u poljoprivredi, ne samo u sektoru bobičastog voća, veoma značajna. On je istakao da na biznis forumu učestvuju neke od vrhunskih kompanija iz Holandije. Ocenio je da kombinovanje tehnike i stručnih znanja vode  uspešnoj saradnji dve države u ovom segmentu poljoprivrede. Ambasador je istakao da se u okviru javno privatne inicijative ujedinilo 12 kompanija iz Holandije sa odgajivačima bobičastog voća u Srbiji kako bi proizvodnja bila još isplativija i održivija.

B. K.

Izvor: agrofin.rs