Pokaznim vežbama najmlađih DVD Kula obeležilo Dan dobrovoljnih vatrogasaca

242

Dan dobrovoljnih vatrogasaca, tradicionalno se obeležava decenijama unazad širom države, a u opštini Kula DVD Kula već godinama ovaj njima važan dan obeleži pokaznim vežbama u osnovnim školama širom opštine. Aleksandar Mosorka predsednik opštinskog vatrogasnog saveza Kula, navodi da ovo društvo radi godinama unazad sa decom, i da je ovo samo deo njihovog znanja. On dodaje da će u budućnosti njihove aktivnosti biti intezivirane kako bi bili što uspešniji na predstojećim takmičenjima, ali da je od svega najvažnije da deca nauče šta je to vatrogastvo i šta je to požar.

Jučerašnje pokazne vežbe počele su u OŠ “Nikola Tesla “ u Liparu, tim povodom Perica Samac, istakao je značaj ovakvih aktivnosti rekavši da se godinama unazad pokazne vežbe dešavaju upravo u Liparu, ali da do sada u ovom selu nije postojala oformljena grupa dece koja su bila deo DVD Kula, a danas ih je petnaestoro samo u Liparu. On je dodao da su upravo ove aktivnosti uspešne uz podršku Mesne zajednice, loklane samouprave, nekoliko privatnih preduzetnika ali i roditelja.

Kada je u pitanju značaj za decu, ali i lokalnu zajednicu direktor OŠ “Nikola Tesla“ Nevenka Popović, istakla je da je značaj veliki jer se deca edukuju kako da se ponašaju u situaciji požara, i da će škola i u budućnosti podržati ovakve akcije i sekcije.

Jedna od petnaest učesnika mladih Dobrovoljnih vatrogasaca iz Lipara, komandtir Bojana ističe da pored svih sekcija za koje se devojčice njenog uzrasta odlučuju ona vrlo rado odlazi na časove i da će se i u budućnosti baviti ovim humanim pozivom.

Aktivnosti DVD Kula tokom jučerašnjeg dana nastavljene su i u Kuli u OŠ “Petefi brigada“ i OŠ “Isa Bajić“. Mnoštvo učenika prisustvovalo je pokaznimm vežbama najmlađih vatrogasnih dobrovoljaca koji su pokazali sposobnosti odraslih. Dragan Bublić, učitelj škole “Petefi brigada“ istakao je da se ovo godinama unazad sprovodi i time obeleži početak Dečije nedelje,a da je značaj veliki i da se lično on nada da će odaziv dece u narednim godinama biti sve veći.

Deca koja su podmladak DVD Kula, a koja prve spoznaje o vatrogastvu i požaru uče od Dalibora Stojkova ne kriju da sa oduševljenjem pristupaju ovim aktivnostima i da ako se i ne budu bavile profesionalno uvek će ostati deo Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kula.