Karolj Horvat: Majstor petrovačkog kulena

47

Vojvodina je poznata po svojoj multikulturalnosti u kojoj živi 26 nacija, a čuvena je i po svojoj bogatoj gastronomskoj ponudi. Jedan od najboljih proizvođača kulena je Karolj Horvat, iz Bačkog Petrovca po kome je ovo mesto poznato u celom svetu. „Proizvodnja kulena prisutna je već vekovima kod nas u porodici, pa ni ja kao muški potomak nisam mogao da budem izuzetak”, rekao je Horvat.

Izvor: agrofin.rs
Izvor: agrofin.rs

„Meso za kulen uzima se od svinje starije od godinu dana i teže od 180 kilograma Bitno je da masnoća bude od 10 do 15 odsto, a najvažnija je da ishrana tovljenika bude od ječma koji se mešaa sa kukuruzom sojinom sačmom i pšenicom”, veli Horvat. Za pravljenje kulena koriste se svi delovi svinje uključujući i leđnu masnoću da ne bi bio suv. „Od začina koristim beli luk, kim, so, ljutu i slatku začinsku papriku. Zbog toga je pikantan i lepe crvene boje.Kada govorimo o paprici valja znati da nije važno odakle je već da se ona dobro očisti od peteljki i još bolje osuši.Ne sme se sušiti paprika koja je buđava jer se onda i kulen kvari”, objašnjava Horvat.

Slovački kulen ili Petrovska klobasa, kako nosi oznaku geografskog porekla proizvoda, specifičan je po mnogo čemu i veoma je tražen na tržištu.

„Koliko god da proizvedem nije dovoljno. Svake godine povećavam proizvodnju , ljudi me već dobro znaju, idem na dosta manifestacija,a redovno snabdevam stalne potrošače u Novom Sadu i Beogradu”, istakao je Horvat za Agronomski magazin.

B. K.

Izvor: agrofin.rs