Subvencionisani troškovi puta i plaćen boravak u domovima kao odskočna daska u školovanju

511

Odbornici Skupštine opštine Kula na današnjoj sednici jednoglasno su doneli Odluku o finansijskoj podršci i poboljšanju uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece pri obrazovanju i vaspitanju. Naime, ovom odlukom svim učenicima srednje škole iz naše opštine koji se školuju van opštine Kula biće regresirano 40 posto od iznosa troškova prevoza. Ovom odlukom lokalna samouprava je duplirala subvenciju za troškove prevoza učenika koji svakodnevno putuju u školu u odnosu na proteklu godinu.

S obzirom da lokalna samouprava već godinama unazad sprovodi politiku podsticaja školovanja i podrške najuspešnijim učenicima, danas je doneta i odluka kojom će svim odličnim učenicima sa teritorije opštine Kula koji borave u srednjoškolskim domovima biti u celosti plaćen taj boravak. S obzirom da škola u Ruskom Krsturu ima i učenički dom, lokalna samouprava opredelila je sredstva i za odlične učenike koji su korisnici tog doma.

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, istakao je da je vrlo zahvalan što su se svi odbornici složili oko ovako važne stvari, s obzirom da je pomoć i podrška školovanja jedna od važnijih stavki kada je u pitanju politika koju sprovodi naša lokalna samouprava. Miljanić je iskoristio priliku i najavio da će u budućnosti težiti da pored do sada već urađenih stvari za podsticaj školovanja i mladih uvedu i novine koje će biti namenjene najboljim učenicima koji žive u opštini Kula.

Roditelji koji su već obezbedili autobuske karte ili platili boravak u učeničkim domovima iznosi će biti refundirani, a kako navode iz Opštinske uprave o proceduri će obavestiti u narednim danima putem medija i opštinskog sajta.

Ovom jednoglasnom odlukom naša opština postala je jedna od malobrojnih opština koja u ovom finansijskom obimu pomaže školovanje i podstiče na uspeh.