Održane dve međunarodne izložbe pasa u Vrbasu, Aleksić: Pored ljubavi, važna je i odgovornost

175

Na terenima Centra za fizičku kulturu "Drago Jovivić" u Vrbasu danas su otvorene Druga specijalizovana izložba pasa za dobermane i prva izložba bulterijera, na kojima je učestvovao velik broj izlagača i posmatrača iz celog sveta, a sudio sastav renomiranih inostranih sudija. Izložbe je otvorila Tijana Aleksić, zamenik predsednika opštine Vrbas. Ona je istakla da je reč o manifestacije koje doprinose popularizaciji kinologije i povećanju svesti o odgovornom vlasništvu kućnih ljubimaca.

– Vrhunski rasni psi i nadmetanje na prestižnom takmičenju na kome poslednju reč ima kompetentni skup sudija, zahvaljujući Kinološkom društvu Vrbas, prilika su da uživamo, ali i naučimo mnogo o izuzetnim stvorenjima koje nam svojom ljubavlju pomažu da budemo bolji nego što jesmo. Psi su potpuno posvećeni vlasnicima i njihovim porodicama i simbolizuju bezuslovno prijateljstvo. Teško je zamisliti boljeg i odanijeg druga deci u igri i zdravom odrastanju. I pouzdanijeg čuvara našeg doma, ali i našeg zdravlja. Jer, psi nas podsećaju da previše vremena provodimo ispred televizora, bez fizičke aktivnosti. Opominju nas da zanemarujemo boravak u prirodi, i ukazuju na činjenicu da smo stvoreni da se više krećemo. Da se kroz druženje sa svojim ljubimcima posvetimo sebi i svojoj porodici i prijateljima. Takođe, ovakve priredbe su važne jer ukazuju na značaj brige i odgovornosti za kućne ljubimce – rekla je Aleksićeva.
Obe priredbe se nalaze u zvaničnom kalendaru Kinološkog saveza Srbije. Organizovator je Kinološko društvo Vrbas pod pokroviteljstvom lokalne samouprave. Pre Nacionalne izložbe pasa svih rasa održane u maju ove godine, Kinološko društvo Vrbas je organizovalo važnu akciju pošumljavanja. Na terenima za istrčavanje pasa, odnosno vetrozaštitnom pojasu posađeno je 300 sadnica bagrema, koje su redovno zalivane.
– Poštujući sve mere i ograničenja, u Vrbasu smo organizovali prvu smotru pasa u Srbiji u vreme pandemije korona virusa. Manifestacija je bila humanitarnog karaktera, a sva prikupljena sredstva su uplaćena na račun organizacije „Budi human“ za lečenje male Lane Jovanović. Naše delovanje bi bilo nemoguće bez razumevanja i pomoći Opštine Vrbas. Za nas je važna i saradnja sa Društvom za zaštitu životinja “Hrabro srce” i JAZIP Vrbas kojima pomažemo oko edukacije žitelja Vrbasa i sela o odgovornom vlasništvu i udomljavanju pasa lutalica – rekao je Predrag Alargić, potpredsednik KD Vrbas.
Najuspešnijim izlagačima dodeljeni su pehari i plakete.