Održani drugi po redu “Miholjski susreti sela“ u Kruščiću

123

Drugu godinu za redom selo Kruščić u okviru projekta Ministarstva za brigu o selu organizovalo je manifestaciju pod nazivom ''Miholjski susreti sela''.

Osim kulturno-zabavnog programa, izložbe rukotvorina i starih zanata, organizatori su pripremili i dinamičan program za najmlađe posetioce. Samu manifestaciju otvorili su predsednik opštine Kula Damjan Miljanić i zamenik predsednika Skupštine opštine, Mihajlo Pašo, koji je naveo da se ovakvim manifestacijama neguju običaji, zanati i tradicija dodavši da je upravo Kruščić drugu godinu za redom pokazao da bogatstvo tradicije nema cenu i da je to najveća vrednost. Miljana Rabrenović, sekretar Mesne zajednice Kruščić zahvalila se resornom Ministarstvu i predsedniku opštine Kula, Damjanu Miljaniću, što su prepoznali baš Kruščić kao mesto održavanja ove jedinstvene manifestacije i dodala da je prošlogodišnji uspeh bio motivacija da nadmaše sva očekivanja, ali sve sa idejom da deca budu u epicentru dešavanja. Programski deo manifestacij počeo je lutkarskom operetom „Crvenkapa“ i nastupom hora „Teslini slavuji“ OŠ „Nikola Tesla“ iz Kljajićeva. Najmlađe poestioce je zabavljao animator Željko Veseljko, a potom su deca iz vrtića prošetali u šarenim maskama jesenjih boja, dok su malo starija deca učestvovala u radionici pravljenja zimnice.

Preko dvadeset Lokalnih proizvoćača i udruženja, članovi LAG-a iz opština Kula i Vrbas i udruženja i proizvođači iz Srbobrana, Sombora, Odžaka i Bačke Topole ponudili su domaće proizvode i ručne radove posetiocima manifestacije. Sve je praćeno muzičkim programom i druženjem.

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, navodi da je ovo je samo jedna u nizu manifestacija u kulskoj opštini, a da je cilj lokalne samouprave da ni najmanje naseljeno mesto ne bude zapostavljeno. On je istakao da je čitava manifestacija u duhu samog naziva, i da je podrška koju su pružili resorno ministarstvo i lokalna samouprava sasvim opravdana, s obzirom da je organizacija ove godine na zavidnom nivou.

Organizatori manifestacije, koja ima za cilj afirmaciju ruralnih područja i njihovih običaja, su Opština Kula, Turistička organizacija opštine Kula i Mesna zajednica Kruščić uz podršku Ministarstva za brigu o selu Vlade Republike Srbije.