U susret grejnoj sezoni opština Vrbas donirala šporete na drva socijalno ugroženim porodicama

303

U susret grejnoj sezoni i povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv siromaštva, zamenica predsednika opštine Vrbas Tijana Aleksić obišla je danas dve socijalno ugrožene porodice sa devetoro dece i donirala im nove šoprete na drva i slatikiše.

Milivoje Vujanić ima četvoro, a Sanja Ranković petoro dece, i šporeti će im pomoći da obezbede kvalitetnije grejanje tokom zimskih meseci.

Prema rečima Tijane Aleksić, zamenice predsednika opštine Vrbas, lokalna samouprava godinama unazad investira značajna sredstva u unapređenje uslova života svih građana.

„Posebno smo posvećeni obezbeđivanju podrške socijalno ugroženim porodicama. Za socijalnu i dečiju zaštitu ove godine smo u budžetu predvideli 133 miliona dinara. Takođe, za podršku deci i porodici izdvajamo više od 50 miliona dinara. Osim toga, opština Vrbas je lider u rešavanju izbegličnog pitanja. Samo ove godine smo uspeli da rešimo stambeno pitanje za 26 izbegličkih porodica – 14 se uskoro useljava u nove stanove, a 12 familija je dobilo kuću sa okućnicom“, poručila je Aleksić i podsetila da su samo tokom u proteklih 6 godina stambeno pomognute i zbrinute ukupno 103 porodice.

„Krov nad glavom je obezbeđen za preko 350 naših sugrađana. Osim toga, finansiramo putne troškove za decu sa posebnim potrebama, izdvajamo sredstva za podsticanje nataliteta, za ishranu i smeštaj učenika osnovnih i srednjih škola i pomoć učenicima. Regresiramo troškove boravka dece u vrtićima. Obuhvaćena su deca bez roditeljskog staranja, sa smetnjama u razvoju, deca korisnika novčane socijalne pomoći, deca iz porodice palog borca, ili vojnog invalida ili civilnog invalida rata, učenici osnovne škole od I – IV razreda, treće i svako naredno dete u porodici, a 20% imaju učenici koji su korisnici dečijeg dodatka. Subvencionišemo prevoz učenika i studenata. Obezbeđujemo i nabavku školskog pribora za decu bez roditeljskog staranja. Od ove godine besplatnu užinu dobijaju deca iz višečlanih porodica, treće i svako naredno dete, kao i deca čiji se boravak u vrtićima regresira sa 80 odsto ili su potpuno oslobođena plaćanja“, istakla je Tijana Aleksić, zamenica predsednika opštine Vrbas.