PROFESORU MLADENU ĐURIČIĆU URUČENO PRIZNANjE „NAJBOLjI NASTAVNIK REGIONA”

419

U Trebinju je od 20. do 23. oktobra 2022. godine održana 5. regionalna konferencija „Svijet obrazovanja briše granice” u organizaciji Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije. Tim povodom u Gradu Sunca okupilo se oko 200 inovativnih i posvećenih nastavnika iz regiona zapadnog Balkana (Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Slovenije), sa ciljem da zajedničkim snagama menjaju sliku obrazovanja u ovom delu sveta. Bila je to prilika za učesnike iz svih zemalja da zajedno uče, razmenjuju kreativne ideje i učvrste mrežu koju će dalje širiti, okupljajući među sobom najbolje u ovoj profesiji.

Obrazovnu mrežu najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije (#ANN EX YU) pokrenule su finalistkinje Global Teacher Prize-a i ambasadorke Varkey fondacije – Vesela Bogdanovik (Makedonija) i Željana Radojičić Lukić (Srbija). Za nepunu školsku godinu njihova ideja je dobila zamah i podršku na prostoru cele bivše Jugoslavije, a u realizaciji ovog poduhvata, koji promoviše udruživanje prosvetnih radnika, afirmisanje obrazovanja i entuzijazma, uključili su se i suosnivači iz svih šest republika bivše Jugoslavije. To je rezultiralo da se u proteklim godinama uspešno organizuje pet regionalnih konferencija koje su okupile nekoliko hiljada inovativnih i kreativnih nastavnika.

Domaćini konferencije tokom prethodnih godina bili su gradovi Skoplje, Beograd, Budva i Sarajevo, a ove godine je u Trebinju obeležen mini jubilej u okviru kojeg je svečano proglašena 5. generacija najboljih nastavnika, direktora i ambasadora asocijacije. Tom prilikom uručena su i priznanja najboljima iz svih šest zemalja, a da bi stigli do prestižne titule nastavnici su morali da ispune značajan broj kriterijuma koji su neophodni da bi se steklo priznanje.

Čast da postane deo 5. generacije nagrađenih nastavnika imao je i profesor naše škole – dr Mladen Đuričić, budući da mu je kao jednom od predstavnika Srbije uručeno priznanje Najbolji nastavnik regiona. Zanimljivo je da je naš kolega bio jedini muškarac koji je nagrađen u petoj generaciji, pa je na svečanoj dodeli bio okružen samo koleginicama koje su zavredile isto priznanje. Titulu je stekao zahvaljujući posvećenom radu, a ona mu je – kao i drugim najboljim nastavnicima – dodeljena za entuzijazam, kreativnost, moć inspiracije i motivacije, uspeh, rezilijentnost i inventivnost.

 

Izvor: gimnazijavrbas.edu.rs