Magija igre – zašto deca toliko vole igračke

39

Igranje igračkama je svakodnevni deo porodičnog života. Otkrivanje novih igračaka je uzbudljivo kako za decu, tako i za odrasle.

Akcione figure, lutke, automobili, kocke, društvene igre – lista igračaka se nastavlja u nedogled – a sasvim je izvesno da su igračke dovoljno vredne da im posvetimo svoj novac, vreme i životni prostor.

Šta je posebno i dragoceno u igranju igračkama pa one u tolikoj meri okupiraju vreme i pažnju našeg deteta? Kako da znamo šta čini odličnu igračku? Zbog čega su važne za razvoj dece? Pročitajte.

Igračke – srećna vremena i srećne uspomene

Pokušajte da se prizovete u sećanje tri lepa događaja iz svog detinjstva. Da li ove uspomene sadrže igračke i omiljene igre? Bilo da je reč o kolekciji barbika koje ste obožavali, autićima, vožnji biciklom – činjenica je da su igračke neretko naša prva asocijacija na bezbrižno odrastanje i divna sećanja.

Deca su maštovita i za njih igračka predstavlja sve one predmete koje koriste za igru, bilo da su to kartonske kutije, šerpe, činije, ćebad ili autići i lutke. Zbog toga što ohrabruju mališane da budu kreativni i maštoviti, igračke imaju važnu ulogu u detinjstvu. Zahvaljujući plišanom medi, doktorskom setu ili LEGO kockama dete može da bude sve što poželi. U tom smislu, predmeti kojima se igraju poseduju magična svojstva – zabavljajući se mališani uče, otkrivaju svet i pravila koja u njemu vladaju i stiču samopouzdanje. U trenucima igre, dete je veliko, važno, “odraslo”, ravnopravno ili čak superiorno u odnosu na druge ljude, ako je heroj koji spašava grad, princezu ili prijatelje. Pogledajte na sajtu Bebomanija neke od najzanimljivijih igračaka za vaše dete.

Šta čini sjajnu igračku?

Kada biraju igračke za dete, roditelji se obično pitaju kako da naprave pravi izbor i koje karakteristike da traže. Da li igračka mora da bude skupa ili da pruža neke važne lekcije “za svet odraslih” da bi se smatrala igračkom visokog kvaliteta?

Dobro je znati da nije neophodno potrošiti bogatstvo da bi dete dobilo sjajnu igračku. Zapravo, sve što treba jeste da pronađete onu koja će angažovati decu, ohrabriti ih da kreativno misle i maštaju. Neki od faktora na koje možete obratiti pažnju prilikom kupovine su sposobnost igračke da pomogne deci da razviju niz životnih veština. Ne možete pogrešiti ako kupite igračku uz pomoć koje dete uči da rešava problem ili gradi pozitivne odnose sa drugom decom ili odraslima.

Roditelji takođe moraju da procene bezbednost igračke za uzrast i razvoj svog deteta. Bitno je da je dete u igri sigurno, ali i da oseća podsticaj da uradi nešto novo i tako napravi korak napred.

Zašto je igra sa igračkama važna za razvoj dece?

Deca prirodno grade veštine kroz igru. Vežbaju kognitivne, emocionalne i socijalne veštine kao što su kreativno razmišljanje, verbalna i neverbalna komunikacija, prostorna i telesna svest, empatija, prilagodljivost, donošenje izbora i još mnogo toga. Kroz igračke koje promovišu igru uloga, deca mogu da nauče termine specifične za neku oblast i da vežbaju scenarije iz stvarnog sveta kako bi povećali samopouzdanje.

Dobra igra sa igračkama omogućava deci da isprobaju mnoga iskustva i okušaju se u raznim izazovima, a da pritom budu bezbedni sve vreme. Bicikl je prevozno sredstvo za budućeg poštara ili policajca, igra autićima otvara vrata u svet automobilzma, auto-trka, rada u garaži i slično. Pored toga što mogu da budu lekari, frizeri, majstori, mališani se uz pomoć igračaka i te kako zabavljaju, a zabava je važna komponenta svakog detinjstva!

Psiholozi i pedagozi su odavno saglasni oko toga da se učenje najbolje odvija kroz igru, pa je stoga dobro da roditelji biraju one igračke koje su dobre za detetov razvoj. Primera radi, vožnja balans bicikla je dobra za razvijanje grube motorike i ravnoteže. Igra malim automobilima pokreće “posebne točkiće” u dečijim glavama. Briga o bebi lutkama pomaže razvijanje empatije i emocionalne inteligencije, itd.

Zašto se deca emotivno vezuju za igračke?

Deca postaju emocionalno vezana za svoje igračke, bilo da je reč o plišanom medi, ćebencetu ili nekoj lutki, jer veruju da poseduju jedinstvenu suštinu ili životnu snagu. Često se dešava da se dete veže za neku igračku u toj meri da bez nje ne može da zaspi. Psiholozi tvrde da je reč o zdravoj povezanosti i da mališani zapravo na ovaj način, već u ranom uzrastu, postaju svesni da postoje određeni kvaliteti koji se ne mogu kopirati.

Deca antropomorfizuju predmete, gledaju ih skoro kao da imaju osećanja. Premda znaju da predmeti nisu živi, veruju u njih kao da jesu. Igračke u stvari pomažu detetu da prevaziđe strahove, kao što je strah od odvajanja od roditelja, na primer. Plišani meda ili omiljena lutka/autić postaju predmet koji uliva osećaj sigurnosti i razvija samostalnost – kada mališan treba da ode kod rođaka, u vrtić ili posetu lekaru. U tom smislu, igračka je neraskidivi deo slagalice što se zove psihički razvoj i zdravo odrastanje.

Da li igračke imaju budućnost?

“Ne ljuti se, čoveče”, “Monopol”, bicikl i lopta samo su neke od igračaka sa kojima smo se igrali, a koje će neosporno ostati “favoriti” i za generacije koje tek dolaze. Postoje igračke koje jednostavno nemaju “rok trajanja” i za koje očekujemo da će se naći u rukama naših unuka.

Međutim, 21. vek je doneo neke radikalne i nesvakidašnje promene u odrastanju i igri, a jedna od njih su digitalne igračke. Zapravo, deca ne prave značajne razlike između igrica, kao što je Minecraft, i fizičke igre. Starije generacije će možda reći da nije isto ako se dete pravi čajanku za lutke, pravi auto-perionicu ili igra Nitendo. Ipak, “neki novi klinci” umesto razlika vide samo drugačiji izvor zabave.

U današnjem svetu igračaka, roditelji i deca imaju toliko opcija da izbori mogu postati gotovo neodoljivi. Iako je zabavno gledati aktuelne trendove i kupovati najnovije igračke, uvek je još bitnije da roditelji pažljivo posmatraju koje vrste igračaka doprinose jedinstvenoj igri njihovog deteta u određenom trenutku. Upravo je to siguran put do stvaranja srećnih uspomena.

Izvor: Magazin Topličanka