Svečanim koktelom obeležen Dan opštine Kula, u petak svečani koncert i dodela nagrada

345

Nakon četiri godine ratovanja, pobednička Srpska vojska oslobodila je naše krajeve. Kuljanin Đura Bogojevac, na čelu svog voda u sastavu čete poručnika Radovana Matejića, došao je u Kulu kao oslobodilac, 16. novembra 1918. godine. Na sednici Skupštine opštine Kula 12. februara 2015. godine doneta je Odluka o obeležavanju Dana opštine Kula.

Danas je u svečanoj sali Skupštine opštine Kula upriličen svečani koktel kojem su prisustvovali odbornici vladajuće većine, dok su iz redova opozicije bili predstavnici Zajednice Srba, zatim direktori javnih institucija i ustanova opštine Kula. Prisutne je pozdravio predsednik Skupštine opštine Kula, Velibor Milojičić, navodeći da je uspeh koji je postignut u proteklom periodu izuzetno važan za svakog žitelja opštine i da ni oni najmanji uspesi nisu zanemarljivi, a da je prosperitet privrede važan segment u težnji da Kula ne bude opština iz koje ljudi odlaze, već opština u kojoj ostaju i kojoj se vraćaju nakon školovanja.

Današnjim povodom predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, sumirao je napredak naše opštine u proteklom periodu, rekavši je u prethodnim godinama težnja bila da se rade i velike i male stvari, a da se ne zapostavi ni jedno naseljeno mesto u našoj opštini i da je poruka koju je lokalna samouprava želela da pošalje da ni jedan stanovnik i ni jedno mesto neće biti zanemareno.

Kada su u pitanju ovogodišnje nagrade Miljanić navode da su one otišle u prave ruke- KK “Hajduk“ i Ministarstvu zaštite životne sredine i ministarki Ireni Vujović. Nagrada koju je dobio karate klub je sasvim opravdana s obzirom na tradiciju njihovog uspeha i veliki broj dece koju ovaj klub okuplja. Pored uspeha važna je i poruka, a to je značaj sporta za pravilno odrastanje i učenje dece da iza svakog uspeha stoji odgovoran i marljiv rad. Druga nagrada zapravo rezultat jedne kontinuirane saradnje i podrške u onom cilju kojem opština Kula teži godinama unazad. “ Od najzagađenije tačke Evrope, kao epiteta koji je nažalost išao uz ime naše opštine mi smo danas došli do toga da su najveći problemi po pitanju ekologije rešeni.“- navodi predsednik Miljanić. U lateralni kanal poznatiji kao Begejac danas više nema ispuštanja otpadnih voda, Prečistač u Vrbasu je u funkciji, kroz subvencije smanjen je broj individualnih ložišta, u javnom sektoru zamenjeno je u proteklih godinu dana 11 kotlarnica na gas, a kako ističe Damjan Miljanić u svemu ovome je bila dragocena pomoć i razumevanje ovog Ministarstva. U narednim godinama radiće se i dalje na pošumljavanju i na uređenju divljih deponija, a završiće se i regionalna transfer stanica. “Nije tema jedan projekat i jedna investicija, već je Ministarstvo na čelu sa ministarkom Vujović na svaki naš zahtev ili problem odgovorilo i našlo rešenje, ali i podršku i razumevanje, a pre svega i finansijsku pomoć da se problemi reše ili ideje realizuju. Upravo zbog tog iskrenog partnerskog odnosa u rešavanju ekoloških problema smo rešili da nagrada ode u ruke Irene Vujović.“- zaključuje Damjan Miljanić.

U petak će sa početkom od 18 časova u Kulturnom centru Kula biti upriličena svečanost povodom obeležavanja Dana opštine Kula.