Udruženje “Žitounija”: Imamo oko milion tona pšenice za izvoz

12

Srbija će u ovoj ekonomskoj godini imati za izvoz oko milion tona pšenice. Trenutno mesečno prodamo u inostranstvo oko 80.000 tona ovog hlebnog zrna. Najveće količine odlaze u Italiju i Rumuniju, u luku Konstanca. Deo izvoza je namenjen Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji. rekao je za „Večernje novosti” Zdravko Šajatović, direktor Udruženja mlinara “Žitounije”.

Izvor: agrofin.rs

Zvanični podaci pokazuju da je ovogodišnji rod pšenice bio 3.113.085 tona. Po hektaru, prosečan rod je oko 4,9 tona. I dok izvoz ove robe sada nesmetano ide, mlinari traže isplatu razlike između tržišne i uredbom ograničene cene isporučenih malih pakovanja brašna.

“Poslednja četiri meseca skočio je izvoz brašna za 20 procenata, u odnosu na prethodni period. Glavni razlog povećanog izvoza jeste jeftinija struja i manji troškovi proizvodnje”, kazao je Šajatović.

Od ovogodišnjeg roda do sada je izvezeno više od 321 hiljade tona pšenice.

“Brašna od pšenice, u ovom periodu, prodali smo 50.538 tona. Podaci pokazuju da je od roda 2022. u Italiju izvezeno 93.336, Konstancu – 55.314, u južnu srpsku pokrajinu Kosovo 44.590, a u Severnu Makedoniju oko 40.000 tona. Pšenica iz Srbije završila je i u Albaniji, Crnoj Gori, Austriji, Nemačkoj… “, rekao je Šajatović.
B. K.

Izvor: agrofin.rs