O čemu treba voditi računa prilikom izbora tepiha?

83

Tepisi su važan deo uređenja prostora i u velikoj meri utiču na izgled enterijera, pa prilikom njihovog odabira treba biti pažljiv

Oni mogu biti različitog oblika, boje, materijala i veličine, pa je sve ove stavke važno uskladiti sa ostalim elementima u prostoriji, kako bi se postigao željeni izgled.

U nastavku teksta saznajte o čemu sve treba voditi računa prilikom odabira tepiha za svoj dom, kao i kako prostorija za koju je tepih namenjen utiče na izbor tepiha.

Uticaj karakteristika prostorije na izbor tepiha

Prostorija za koju vam je potreban tepih u velikoj meri određuje koji će vaš konačan izbor biti. Da biste pronašli tepih baš po vašoj meri potrebno je i da posetite pouzdane prodavnice tepiha sa širokim asortimanom, a baš takvo mesto je Galerija podova u Novom Sadu, čiji su tepisi poznati kako po kvalitetu, tako i po izgledu.

U zavisnosti da li je u pitanju dnevni boravak, trpezarija ili pak spavaća soba, zavisi i koje ćete kriterijume imati pri odabiru. Dnevni boravak je prostorija u kojoj ukućani, ali i gosti provode najviše vremena, pa je tepih u ovoj prostoriji najpodložniji prljanju. Zato treba birati one boje i materijale čije je održavanje najzahvalnije.

Kada je u pitanju spavaća soba, vaš izbor je daleko veći, jer u ovom slučaju možete birati i one tepihe koji su osetljiviji i komplikovaniji za održavanje.

Prostorija u kojoj se nalazi takođe utiče na izbor tepiha po pitanju dimenzija, nijansi i stila, jer je potrebno uskladiti ostale elemente prostorije – nameštaj i dekoraciju sa tepihom.

Dimezije tepiha – koja veličina tepiha je odgovarajuća?

Kada određujete koje dimenzije tepiha vam najviše odgovaraju vodite računa o sledećim stvarima – o veličini prostora i rasporedu nameštaja koji se u njemu nalazi.

Nesklad tepiha i prostorije se može dogoditi u dva slučaja:

  1. Odabrali ste prevelik tepih koji pokriva najveći deo poda

  2. Odabrali ste previše mali tepih

Na primer, kad je u pitanju tepih za trpezariju, on treba da bude dovoljno velik tako da kada su stolice izvučene one stoje na tepihu.

U dnevnoj sobi tepih može da bude postavljen na nekoliko načina. Ukoliko imate ugaonu garnituru tepih treba da pokriva unutrašnjost prostora za sedenje, a ukoliko vaš nameštaj za dnevni boravak čine dvosed, trosed i fotelja, tepih treba da bude postavljen tako da su prednje nogice nameštaja na tepihu.

Kada su u pitanju tepisi za spavaću sobu, možete se odlučiti za jedan veći tepih ili više manjih staza u zavisnosti od vašeg ukusa, veličine spavaće sobe i položaja kreveta i ostalog nameštaja.

Boja tepiha u skladu sa ostalim elementima prostorije

Kao što smo već naveli i boju tepiha takođe određuje prostorija. Boju tepiha treba uskladiti sa bojama u prostoriji – bojom nameštaja, parketa, zidova, zavesa i dekoracije.

Možete se odlučiti za neutralne boje koje će se savršeno uklopiti sa postojećom paletom boja ili se odlučiti za neki hrabriji izbor – tepih upadljive boje ili šare, koji će napraviti kontrast i zauzeti glavno mesto u prostoriji.

Takođe imajte u vidu da su neke boje komplikovanije za održavanje od drugih, pa se ne preporučuju za prostorije u kojima boravi veliki broj ljudi. To su svetli tepisi na kojima se vidi svaka fleka i zahtevaju redovno usisavanje. Za razliku od njih, tamniji tepisi ili oni sa šarama su znatno zahvalniji i bolji izbor za trpezariju i dnevni boravak.

Materijal tepiha – estetika i kvalitet

Pri odabiru materijala treba se voditi estetikom, kvalitetom i održavanjem koji određeni materijal zahteva. Vaš izbor mogu biti meki ili tvrdi tepisi. Kako vaša prostorija sa više različitih tekstura u sobi izgleda bogatije i skladnije, materijal tepiha za dnevnu sobu treba birati prema materijalu nameštaja.

Ukoliko je nameštaj od mekog materijala poput pliša, u dnevni boravak će se najbolje uklopiti tepih od tvrdog i krutog materijala poput jute, a ukoliko posedujete na primer kožnu garnituru, savršen izbor je mekani i puniji tepih.

Danas je posebno popularan takozvani tepih čupavacčupavi tepih koji se uklapa uz svaki stil, jednostavan je za održavanje i najčešći je izbor za spavaće sobe, kako za decu, tako i za odrasle.

Oblik – okrugli, ovalni, kvadratni ili pravougaoni?

Oblik tepiha zavisi od rasporeda i oblika nameštaja koji se u prostoriji nalaze. Na primer, ukoliko posedujete trpezarijski sto pravougaonog oblika, potrebno je i da tepih koji se nalazi ispod njega bude istog oblika, a ukoliko je vaš sto okrugli, onda vam je potreban i okrugao tepih.

Okrugli tepisi daju toplinu prostoriji pa se veoma često viđaju i u sobama za decu, a tepih staze se najčešće nalaze u hodnicima i spavaćoj sobi postavljeni pored kreveta.

Tepisi ovalnog oblika se najčešće koriste za trpezarije i dnevne sobe uređene u klasičnom stilu, dok su pravougaoni i kvadratni tepisi najzastupljeniji od svih oblika i mogu se uklopiti u prostorije različitog stila.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da smo vam olakšali i pomogli u odabiru tepiha za vaš dom.

Izvor: S.Stanković