Turistički potencijal Crne Gore – šta krasi našeg primorskog suseda?

87

Tokom letnje sezone 2022. godine je u Crnoj Gori zabeležen osetni pad broja turista u odnosu na sezonu 2021. i to čak za 30%.

To su potvrdili i zaposleni u turističkim agencijama ove države, dok najvećim delom smatraju da su cene u odnosu na ponudu, mahom masovnog turizma, previsoke.

Pored toga, smatra se i da je sukob u Ukrajini uticao na manji broj Rusa i Ukrajinaca koji redovno borave na crnogorskom primorju.

Pa ipak, sve ovo ne bi trebalo da brine crnogorske ugostitelje ukoliko prilagode cene tamo gde je to potrebno. Turistički potencijal Crne Gore je veliki i verujemo da će prevladati blagu krizu koja ga je zadesila ove godine.

U narednim redovima pogledajte i koje specifičnosti čine ovaj potencijal stabilnim.

Veliki broj opcija po pitanju smeštaja

Nekada se čini da ljudi koji žive na primorju Crne Gore doslovno cele godine žive od izdavanja stanova i apartmana na primorju, što i nije daleko od istine.

Zbog toga ne čudi što se mnogi odlučuju da provere kakvi su to crnogorski apartmani na prodaju, koliko koštaju i da li se isplatiti kupiti ih radi kasnijeg izdavanja.

Cene su različite i najviše zavise od same lokacije, tipa gradnje i koliko je uloženo u objekat. Najbolje da se i sami raspitate i proverite šta vam najviše odgovara.

Pored velikog broja apartmana i stanova za kupovinu i iznajmljivanje, crnogorsko primorje krase i velelepni hoteli koji prate najsavremenije turističke i ugostiteljske standarde.

Bilo da se odlučite, za Budvu, Tivat, Herceg Novi, Bar ili neki drugi veći grad na obali mora, sigurni smo da ćete pronaći smeštaj po svom ukusu. Veliki broj turista iz Srbije i regiona odlazi na more i bez prethodno rezervisanog smeštaja, te na licu mesta pronalaze ono što im odgovara.

Prirodne lepote Crne Gore – plaže i netaknuta priroda

Prva asocijacija na turizam Crne Gore svakako jesu divne plaže na kojima se možete bezbrižno sunčati, uživati, ispijati koktele, čitati knjige ili šta god je vama po volji. Plaže unutar zaliva Boka Kotorska su uglavnom betonske u obliku ponte, sa kojih se u more najčešće spuštate skokom u vodu ili merdevinama.

Za one koji vole velike peščane i šljunkovite plaže preporučujemo posetu primorskim mestima i gradovima na otvorenom moru.

Luksuzne plaže u okolini Budve privlače brojne turiste iz celog sveta, dok sa druge strane na nešto manje od sat vremena lagane vožnje možete pronaći pravi biser Jadrana – Adu Bojanu.

Naime, reka Bojana se na ovom mestu uliva u Jadrankso more, odakle se pruža ogromna peščana plaža sve do Ulcinja. Ovo je pravi raj za odmor i uživanje!

Nacionalni parkovi Crne Gore – netaknuta priroda ostavlja bez daha

Crna Gora nisu samo more i plaže, pa tako ovde možete pronaći i druge prirodne lepote, mahom skrivane unutar nacionalnih parkova.

Posebno se ističe nacionalni park Durmitor sa preko 48 vrhova viših od 2.000 metara nadomorske visine, odakle se pruža predivan pogled na Gorske oči, odnosno lednička jezera.

Ima ih 18, od kojih je najveće Crno sačinjeno od dva manja, iz kojih se izlivaju reka Tara i Piva. Pravo osveženje za vrele letnje dane.

Ukoliko vas put nanese malo južnije, definitivno morate biti upoznati sa činjenicom da se nedaleko od Kolašina nalazi jedna od 3 preostale prašume u Evropi – Biogradska gora.

Ovde ćete se nauživati u predelima koji se godinama nisu menjali, s obzirom na neteknutu prirodu već dugo čuvanu od uticaja čoveka!

Pored ovih, Crna Gora kao tako mala zemlja ipak ima još 3 nacionalna parka, a to su: Lovćen, Prokletije i Skadar, što dovoljno govori o tome koliko prirodnih lepota se nalazi na tako maloj udaljenosti.

Klimatski uslovi po svačijoj volji

Ukoliko se automobilom uputite kroz Crnu Goru od granice sa Srbijom ka primorju, imaćete prilike da se uverite ne samo u prirodne lepote, već i u raznolikost prirodnih uslova, pa samim tim i klime.

Pojedini planinski vrhovi koje možete videti u pozadini gotovo da su tokom cele godine pod snegom, dok se na samo par sati vožnje možete kupati u toplom moru i uživati na plaži.

Primorski deo zemlje, gde se pretežno prostire Zetsko-Bjelopavlovićka ravnica krasi sredozemna klima. Središnji deo zemlje odlikuje planinska klima, dok su na krajnjem severu prisutni uslovi kontinentalne klime.

Šarenolikost prirodnih uslova dodatno krasi Crnu Goru i privlači turiste iz Evrope i čitavog sveta da ovde provedu svoji godišnji odmor.

Gastronomski užitak u svakom pogledu

Pre i nakon uživanja plaži, kupanja, plivanja, izlaganja suncu, šetnji po skrivenim stazama nacionalnih parkova, biće vam potrebno i kvalitetno okrepljenje.

Pore mnogobrojnih restorana domaće i strane kuhinje, sa specijalitetima od sveže upecane ribe, kuvanih i jela sa roštilja, Crna Gora je svakako poznata i po sopstvenim specijalitetima od kojih polazi voda na usta.

Ovde ćemo samo nabrojati neke od njih i pustiti da vas mašta zagolica od kombinacije ukusa i mirisa:

  • kačamak;

  • cicvara;

  • popara;

  • pršuta;

  • domaći sirevi;

  • jagnjetina u mleku i ispod sača.

Pored toga, mnogobrojna domaća vina i rakije, posebno lozovača, mogu se pronaći u ugostiteljskim objektima ili kupiti usputno kod pravih crnogorskih domaćina.

Pored svega ovoga, u Crnoj Gori se možete odlično zabaviti u nekom od poznatih noćnih klubova. Rezervišite avionsku kartu ili sedite u sopstveni automobil sa društvom, i zaputite se ka našem primorskom susedu nekom od poznatih saobraćajnica.

Nadamo se da smo uspeli u nameri da ukažemo na najvažnije turističke potencijale Crne Gore, kao i da vas motivišemo da unapred isplanirate godišnji odmor. Srećan put!

Izvor: S.Stanković